Beskedet: Dansk badjätte storsatsar – skapar 500 jobb
Med rubrikerna "Danskar vill storsatsa på vattenland – i Varamon" och "Vattenland kan ge 500 nya jobb" lanserar kommunen, Tillväxt Motala och Lalandia den stora satsningen som företaget vill göra i Motala. En tidig julklapp för Motalaborna under 2016.
Markaffärerna
2014 köper kommunen Folkets Park och Mariebergsbadet för fyra miljoner kronor av Folkets Hus- och Parkföreningen. Beslutet skapar politisk oenighet och de borgerliga partierna protesterar. Då motiveras beslutet med att man vill ha rådighet över området. 2017 står det klart att Lalandia behöver mer mark. För 22 miljoner köper kommunen även stugbyn intill.
Det behövs dock ännu mer mark. I mars 2017 köper kommunen även långgolfen för runt 4 miljoner kronor.
Motreaktionerna
Sommaren 2017 ökar debatten om Lalandias etablering. I en insändare lyfts krav om en folkomröstning, något som politikerna är tveksamma till. I maj 2018 presenteras föreningen Varamons Vänner för allmänheten genom en artikel i MVT. De berättar då att de är beredda att gå långt för att stoppa etableringen som de menar hotar miljön i Varamon.
Det väcks dock motreaktioner på motreaktionerna. Facebookgruppen "Lalandias Vänner Motala" startar en namninsamling för att visa sitt stöd för Lalandia. Cirka 1500 personer skriver under.
Detaljplanerna – och överklagandena
För att möjliggöra etableringen krävs fem nya detaljplaner. Dessa påbörjas under 2017. I december 2018 klubbar ett enigt fullmäktige igenom detaljplanerna för Lalandiaområdena. Händelsen beskrivs som "historisk". Men det dröjer några veckor innan de, som väntat, överklagas av en lång rad grannar. Efter sex månader meddelar dock mark- och miljödomstolen att en stor del av överklagandena av detaljplanerna avslås eftersom de som klagat inte anses tillräckligt berörda. Domstolens beslut överklagas, bland annat av Varamons Vänner. Därmed kan inte domstolen fortsätta prövningen av resterande överklaganden. Frågan om Varamons Vänner går hela vägen till Högsta domstolen, där de dock får nej. Först i december 2020, nästan två år efter överklagandena kom in, kan mark- och miljödomstolen börja pröva ärendet.
Nästan ett år senare, i november 2021, kommer beslutet. Det blir ja till badanläggningen vid Jätten. Nej till stugbyarna vid Vildmarken, gamla stugbyn och Folkets Park. De klagande överklagar beslutet om huvudanläggningen. Kommunen väljer att backa om planerna för Folkets Park, de ska istället göras om. Men de överklagar också två av de mindre planerna.
Mark- och miljööverdomstolen vägrar att pröva kommunens överklaganden och också de planerna måste göras om. Men det blir en rättsprocess om själva badlandet. I maj 2023 kommer beskedet att kommunen inte tagit tillräcklig hänsyn till fladdermössen vid Jätten. Beslutet kan inte överklagas, men en fladdermusexpert MVT talar med menar dock att problemen borde gått att lösa om kommunen gjort ett ordentligt arbete i frågan från början.
Nya detaljplaner
Kommunen går vidare med detaljplaner för Vildmarken och Grå stugbyn. Våren 2023 går de ut på samråd. Nya planer är också på gång för Folkets park och för Jätten.
Fler överklaganden
Det är inte bara detaljplanerna som tagits upp i domstol. Diverse rättsinstanser har också tittat på kommunens beslut att sälja marken via ett bolag, rivningen av Folkets Park, köpeavtalet med Lalandia (trots att det villkoras att ingen affär görs förrän detaljplanerna är på plats) och rivningen av Grå byn.
Rivningen av Folkets Park
I diskussionerna med Lalandia anser kommunen att företaget ska sköta rivningen av Folkets Park när de köpt marken. Men våren 2017 börjar man fundera på att riva i förtid. Orsaken är att anläggningen kostar upp emot två miljoner kronor om året. Men arbetet dröjer. I mars 2019 förbereder kommunen för rivningslov – trots att inget är avgjort med detaljplanerna.
Först i september 2021 rivs dock Parken.
Ekonomin – ingen superaffär för kommunen
Ekonomin i Lalandiaprojektet ser ut att bli ett nollsummespel. Kommunen räknar med att sälja mark för 70 miljoner kronor, men att de egna kostnaderna blir lika stora. När avtalet med Lalandia är klart framgår det dock där att företaget ska få köpa marken för 61 miljoner kronor – ett kvadratmeterpris som ligger långt under det som andra som köper mark i området får betala.
I februari 2019 ser projektet ut att gå 6,3 miljoner back. Något annat pris för marken är dock inte aktuellt att kräva av Lalandia. Trots att värderingen 2019 är tre år gammal står prislappen fast.
De långa processerna kostar också pengar. Konsulterna för att ta fram ett köpeavtal går på nästan 400 000 kronor och de juridiska processerna har 2023 kostat kommunen över två miljoner kronor.
Samtidigt pekar en uppmärksammad studie från Handels Utredningsinstitut, HUI, 2017 på att Lalandias etablering skulle kunna innebära flera hundra miljoner kronor i intäkter för kommunen och dess näringsliv när hundratals arbetstillfällen skapas och övernattningarna femdubblas.
Simhallen
Strax efter beskedet om Lalandia avslöjar MVT att man också tittar på att en ny kommunal simhall skulle kunna byggas tillsammans med Lalandia. Det behövs eftersom skicket på den gamla är dåligt.
2017 berättar MVT att projektet pågår. År 2021 ska den stå klar, förklarar dåvarande kommunalråd Camilla Egberth (S). I takt med att detaljplanerna prövas måste dock tidsplanen ändras. Kommunen är öppna med att de inte tittar på några andra alternativ än ett bygge tillsammans med Lalandia.
Försäljningen av stugbyarna
Kommunen vill komma framåt även om processen i domstol drar ut på tiden. Sommaren 2019 påbörjar man försäljningen av Wetternbyn och Grå stugbyn. Men affären blir långt ifrån en succé. Man köpte dem för 22 miljoner kronor, hoppades på en intäkt på tio miljoner men i slutänden fick man bara en miljon för hela Wetternbyn. Processen att få bort stugorna blir också utdragen då det visar sig vara svårare än vad man först trott.
Nationellt intresse
Flera politiker, bland annat dåvarande näringsministern Mikael Damberg (S), besöker Varamon. Han beskriver Motala som ett gott exempel på hur svenska kommuner kan locka internationella investerare. I takt med att domstolsprocesserna drar ut på tiden väcks också reaktioner på nationellt plan om hur det svenska systemet fungerar. Nuvarande C-ledaren Muharrem Demirok kallar Motalaprocessen för "ett skräckexempel".
Konkurrensen
I februari 2017, bara två månader efter Lalandias Motalabesked, får Liseberg i Göteborg får klartecken av kommunfullmäktige i staden om en satsning på två miljarder. Nu ska nöjesparken utökas med vattenland och tillhörande hotell. Men reaktionerna i Motala är att man inte är oroliga för konkurrens. Bygget går nu 2024 mot en avslutning och öppnar i sommar.
Läget i Danmark
Våren 2019 meddelar Lalandia att Motala inte blir deras tredje anläggning. Först satsar de istället i danska Söndervig. Företaget ekonomi påverkas starkt av corona då anläggningarna måste hålla stängt, men nu är man åter på uppgång.
Timbalayaland
Lalandias planer lockar fler till Motala. I mars 2021 avslöjar Tillväxt Motala att samtal förs med ett företag som vill bygga ett äventyrsland som skulle kunna komplettera badlandet och få besökarna att stanna ännu längre.
Alternativa platser
I flera år är kommunen och Lalandia tydliga med att det inte finns några alternativ till Varamon för Lalandia. Men allt eftersom domstolsprocessen fortsätter ändras bilden. I juni 2021 meddelar kommunen plötsligt en lista över områden som valdes bort i arbetet med Lalandia.
I januari 2022 börjar kommunen titta på ny mark för Lalandia. Nu uttrycker man intresse för Z-parken. I augusti samma år säger dock Zeros nej.
Avslutet
I december 2023 pågår fortfarande förhandlingar med Lalandia om en förlängning av avtalet. Kommunen är tydliga med att Lalandia fortfarande är positiva och vill till Motala.
Den 22 januari meddelar badjätten att de drar sig ur projektet.