Lalandia erbjuds långgolfen för halva priset

För att möjliggöra Lalandiaaffären köpte kommunen långgolfen. Men kommunens inköpspris per kvadratmeter är mer än dubbelt så högt jämfört med vad Lalandia förväntas betala.

Långgolfen ska framöver bli en del av Lalandias etablering.

Långgolfen ska framöver bli en del av Lalandias etablering.

Foto: Anders Rörby

Motala2018-01-23 07:00

Tidningen har tidigare kunnat berätta att Lalandia ser ut att göra en fin affär när man köper den attraktiva marken i Varamon av Motala kommun. Totalsumman på 61 miljoner kronor för bland annat området vid Jätten och Folkets Park innebär ett kvadratmeterpris på strax över 200 kronor, vilket kan jämföras med tomter i området som sålts de senaste åren där kvadratmeterpriset hamnat runt 700 kronor.

Nu visar det sig också att det finns avsevärda skillnader i hur mycket kommunen betalat för delar av marken och priset som man kräver av Lalandia. För att affären skulle kunna bli av behövde nämligen kommunen köpa in den så kallade långgolfen. Området köpte kommunen för 4,42 miljoner kronor. Omräknat i kvadratmeterpris handlar det om ungefär 550 kronor per kvadrat, en summa som alltså är mer än dubbelt så hög som vad kommunen räknar med att få från Lalandia.

– När vi köpte området så var det säljarens marknad eftersom säljaren visste varför vi ville ha marken. Det blev ju en värdering utifrån det, säger kommundirektör Peter Ingesson.

Kan du förstå de reaktioner som kommit på att ni själva betalar mer än dubbelt så mycket som vad ni planerar att sälja marken för?

– Vi vill realisera de här planerna och det är det som kommunen nu tar ansvar för. Totalt sett kommer det här att bli en positiv affär eftersom vi kommer att se ökade skatteintäkter och nya arbetstillfällen, säger Peter Ingesson.

Kommundirektören har tidigare förklarat deras prissättning gentemot Lalandia med att de till dem säljer flera stora markområden och att det inte finns särskilt många aktörer som är spekulanter på detta. Det begränsar marknaden, särskilt som det också finns beslut om att områdena i Varamon ska användas specifikt för besöksnäring. Därmed blir också prissättningen annorlunda än om man styckat upp marken och sålts som exempelvis villatomter.

Är det i ett sådant läge okej att ni inte gör en så god affär som ni skulle kunna?

– Jag skulle inte uttrycka mig så. Vi försöker skapa största möjliga nytta, därför säljer vi inte varje enskild del för sig. Då hade vi inte fått en så här stor etablering och då hade vi inte fått den utveckling som nu väntar. Det här är den största investeringen i Sverige i modern tid vad gäller besöknäringen och nu börjar den bli verklighet, säger Peter Ingesson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!