Sjuksköterskor på akutmottagningen på Lasarettet i Motala, LiM, höjer sina röster med anledning av sommarens personalbrist. Den normala bemanningen med tolv sjuksköterskor per dygn kan i sommar bli sju respektive åtta, beroende på vecka. Under vissa perioder skulle det innebära endast en sjuksköterska på natten. De pekar på både patientrisk och sin egen arbetsmiljö.
Marie Morell (M), regionråd för styrande Östgötasamverkan, säger att det varit svårt att få ihop bemanningen under flera somrar.
– Man gör allt vad man kan för att pussla med de resurser som finns och tänka kreativt. Det är jättetufft och kommer vara en utmanande situation.
En sjuksköterska på natten, är det patientsäkert?
– Min bedömning är att man tittar på det hela tiden och gör risk- och konsekvensanalyser löpande för att se "vad är den minimala nivån som man kan ligga på". Men det går inte att komma lägre än en förstås.
Är det patientsäkert att ha så låg bemanning?
– Jag uppfattar att man gjort analyser och jag utgår från att man inte föreslår något som innebär en patientrisk, säger Morell.
Oppositionsråd Kaisa Karro (S) säger att hon delar personalens oro.
– Självklart är det så att när man är så få kan patientsäkerheten bli hotad. Och det behöver Motala hitta arbetssätt för att trygga om man inte hittar personal.
Om arbetsmiljön säger Morell att det blir skört med en så låg bemanning och att det kan leda till sjukskrivningar.
– Då kanske man kan få några som kan tänka att sig att gå in några extra dagar eller vecka, för att lätta upp det hela.
För att klara sommaren, och även resten av året, hyrs personal till akutmottagningen. Men enligt den fasta personalen oroas över att det inte finns tillräckligt många för att täcka sommarens behov.
Är det klokt att bygga en organisation på hyrpersonal?
– Nej, och det är därför vi har tagit en övergripande strategi för att minska hyrpersonal. Det pågår ett intensivt arbete för att minska beroendet, säger Morell men tillägger att de måste ha hyrpersonal för vissa toppar.
Karro anser att det gått för långt när det gäller inhyrd personal.
– Det har blivit hyrpersonalens marknad och det måste vi vända, säger hon och menar att det är bra med strategin men att den inte är "skarp nog".
Kan US i Linköping täcka upp när det är personalkris på LiM?
– Det finns absolut inte möjligheter att ta allt flöde från Motala. Men kanske under begränsade tillfällen på dygnet, säger Morell.
– Alla tre sjukhusen har ett tufft läge men US har lite större muskler, säger Karro och tillägger att man efter sommaren måste analysera läget för akuten på LiM för att det nästa sommar ska fungera bättre.
De säger båda att det finns svårigheter att rekrytera till Motala.
– Jag tänker att de som styr nu har ett stort ansvar för att se till att situationen i Motala blir bättre. Att det inte dras några drastiskt åtgärder om begränsningar på akuten i Motala. För oss är det viktigt att den är fullgod och öppen, säger Karro.
– Jag ser inte att vi kan ta bort akutmottagningen på något sätt. Motalabor måste kunna få vård så nära som möjligt, säger Morell.
Vad vill du säga till sjuksköterskor och övrig personal på akuten på LiM, inför sommaren?
– Jag tänker att man behöver ha lite tillförsikt och även invänta, det brukar lätta upp. Men också ha tillförsikt i att man gör den risk- och konsekvensanalys som behövs, säger Morell och fortsätter:
– Men jag ser också att det finns möjligheter och kan man få några kollegor till att komma in under vissa sommarveckor kan det betyda mycket för hela vårdprocessen.
Innebär det att personalen att de får lösa krisen på egen hand?
– Ja, vi har ju inga andra personer som kan gå in. De måste ha utbildning och känna till verksamheten. Och det vet vi att det ibland kan lösa sig, det kan vara någon som av olika orsaker säger att "det var den här veckan som vi behöver ha semester istället" och så flyttar man. Men vi ska självklart inte bara hoppas på det, utan man måste hela tiden se till att ha en bra grundplanering och göra analyserna så man vet att man har en bra plan framåt.
Karro får frågan om hon också tycker att det är rimligt att personalen bryter sina semestrar för att gå in och hjälpa sina kollegor.
– Det är väl klart att man som kollegor måste hjälpa varandra, men det löser inte problemet på lång sikt. Grundproblemet är ju från början att de är för få.