Här är vattenledningarna som behöver bytas

På tio platser runt om i Motala behöver dricksvattenledningarna bytas ut. När arbetet kommer att utföras är oklart på alla platser utom en.

De röda markeringarna är de vattenläckor som skett i centrala Motala under 2021. De blå markeringarna anger de områden som kommunen identifierat som problemområden gällande va-nätet. Utöver de markerade vattenläckorna har det också skett en i Bona, två i Borensberg och två i Fornåsa under året.

De röda markeringarna är de vattenläckor som skett i centrala Motala under 2021. De blå markeringarna anger de områden som kommunen identifierat som problemområden gällande va-nätet. Utöver de markerade vattenläckorna har det också skett en i Bona, två i Borensberg och två i Fornåsa under året.

Foto: Infogram, Lina Handberg

Motala2022-01-08 08:00

Vatten- och avfallsenheten har markerat ut tio ställen där dricksvattenledningarna skulle behöva bytas. På de inringade platserna finns ett flertal läckor på dricksvattenledningarna.

– Läckorna är en del av bedömningen om rören är i behov av att bytas. Risken är stor att ny läcka kan ske på dessa ledningar, men de är fortfarande användningsbara, skriver Pernilla Rudin, planeringsingenjör, i ett mail.

Gemensamt för de aktuella dricksvattenrören är att de är anlagda mellan 1934 och 1975. Ledningarna ligger med i kommunens förnyelseplanering, men när allt kommer att vara bytt är oklart.

– Planeringen av dessa vattenledningar kan skjutas bakåt eller framåt, beroende på vilka händelser inom verksamheten som är mer akut och i bedömning av de andra arbetena som vi har, skriver Rudin.

Hon fortsätter:

– Det finns spillvattenledningar och dagvattenledningar som behöver åtgärdas (där vi även i vissa fall bedömer att det bästa är att passa på att byta även vattenledningarna) och i vår egen planering behöver vi ta hänsyn till asfalteringsplanering, exploaterings- och byggnationsprojekt i kommunen.

I Smedsby pågår arbete med att byta ut uttjänta vattenledningar. För området vid Jerusalemsbadet är processen lite annorlunda då ledningarna går genom Natura 2000-område.

– Ansökan är inlämnad om grävning genom Natura 2000-området. Vi ska göra några kompletteringar enligt länsstyrelsen. När arbetet sker, hänger lite på när de sedan kan få fram ett beslut, och vilka villkor som vi måste ta hänsyn till, skriver Pernilla Rudin.

Enhetschef Torbjörn Swärm lyfter att förnyelseplanen inte bara omfattar ledningar inom utpekade problemområden, utan även en hel del andra ledningar på utspridda platser, som Varamovägen och Östermalmsgatan.

– Sträckor som till viss del samplaneras med andra aktörer och kommande händelser/byggnationer i närområden.

Har man under vissa perioder använt material som i dag inte anses lämpligt?

– Inte olämpligt material utan mer bristfälligt material som i efter hand påvisat problem ur ett driftsperspektiv. Exempelvis korrosionsangrepp som försvagar ventiler och skarvar, ytskikt som inte håller vad som ”lovats”. Dessa är några faktorer som vi tar hänsyn till vid upprättande och revidering av förnyelseplanen – ett ständigt pågående och rullande arbete, säger Torbjörn Swärm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!