Från innekrog till egen restaurang i Motala

Youssef Hamada värvades från ett kök i Dubai till Beriut café i Stockholm 2007. Efter 13 år på kändiskrogen lockade Motala med en ledig restauranglokal.

Youssef Hamada och hustrun Suozan driver i dag La Beirut i Motala.

Youssef Hamada och hustrun Suozan driver i dag La Beirut i Motala.

Foto: Rita Furbring/privat

Motala2021-03-06 08:00

Youssef är uppvuxen i Syrien med en syriansk pappa och en libanesisk mamma. Med flera kockar inom familjen blev restaurangbranschen en naturlig plats för Youssef som redan som tolvåring hjälpte till med disken. Successivt avancerade han och fick prova på nya moment, fritering och att jobba med grönsaker och kryddor.

– I det libanesiska köket är det viktigt hur man hackar persilja, det krävs en viss teknik, framhåller kocken.

Så småningom begav han sig ut i världen och jobbade sju år på en libanesisk restaurang i Dubai. Det var också där Youssef blev "upptäckt" av en krögare från Sverige.

– Han ropade ut mig från köket och frågade om jag ville komma till Sverige och jobba. Jag tänkte först, vem vill lämna Dubai för Sverige, säger Youssef och skrattar.

Tre månader senare var han och hustrun Suozan på väg.

– Redan första dagen träffade jag Zlatan, säger Youssef och spricker upp i ett leende, inte lika brett som den berömde fotbollsspelarens, men nästan.

– Jag åkte direkt från Arlanda till Beirut café för att besöka min nya arbetsplats. 

Även andra kändisar har ätit av hans rätter genom åren, bland annat Lady Gaga och Ronaldo. 

Så småningom föddes barnen, Emely och Eva, i dag 10 och 8 år gamla, och Youssef började uppleva livet i Stockholm som stressigt. I Motala har han stor släkt.

– Jag ville att Emely och Eva skulle få träffa sin farmor och farfar och växa upp i en lugn stad. Jag vill kunna ta hand om mina barn. I Stockholm är det bara jobb och som anställd måste du visa dig pigg 24 timmar om dygnet. Har man eget får man kämpa några år, sedan kan man skaffa personal. Men jag har inte målet att bli rik. Om jag skulle ha pengar och dålig hälsa, då spelar det ingen roll.

I fjol, tog han över restauranglokalen på övre plan i Swedbankhuset. Fram till och med november gick restaurangen runt ekonomiskt. Med nya restriktioner för krögare har det blivit tuffare, medger Youssef.

Han säger att han inte fått några statliga bidrag så två personer som arbetat i restaurangen har fått sluta. Samtidigt känner han sig hoppfull inför framtiden - inte rädd och upplever att det finns intresse för mat från mellanöstern. 

För att gästerna ska lära känna smakerna är kundkontakten också mycket viktig för honom.

– Jag kan sätta upp en stor skylt med hela menyn. Men det är inte okej. Man ser en massa bilder, men känner ingen smak.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!