Krögaren: "Taktisk investering att bygga in vädret"

Marcus Kåtorp har under pandemiåret både stängt ner en krog tillfälligt och blåst liv i en nedlagd. Att ha flera verksamheter parallellt har varit hans livlina.

Marcus Kåtorp väljer att investera, mitt i pandemin. När Harrys öppnar igen till Valborg ska inte vädret behöva sätta käppar i hjulet.

Marcus Kåtorp väljer att investera, mitt i pandemin. När Harrys öppnar igen till Valborg ska inte vädret behöva sätta käppar i hjulet.

Foto: Rita Furbring

Motala2021-04-24 10:00

Solen lyser in i det nybyggda glashuset med plats för 50 matgäster. Ute på terrassen finns plats för drygt 50 till. Men än så länge är här tomt på gäster och anläggningen har varit stängd i omgångar sedan mars i fjol.

Som krögare såg det mörkt ut då. Som affärsman, med ett brett fokus, såg Marcus även andra möjligheter till överlevnad. Han har tidigare berättat hur han av en slump började prata med personal från Inplastor i samband med att pandemin bröt ut. Företaget hade då fått en stor beställare av engångsvisir

"48 timmar senare hade jag stängt ner Harrys och jag fick med mig min personal. Det blev räddningen för både restaurangen och personalen. Jag hade tappat 90 procent av omsättningen", har Marcus tidigare berättat.

Efterfrågan på visir växte och verksamheten flyttade från lokaler på Stadshotellet in i Luxor Center. Marcus blev ansvarig för kundkontakterna och berättar att man sedan i fjol monterat omkring sju miljoner visir. I dag jobbar en handfull personer kvar.

– Det var bättre lönsamhet att göra visir än att hanka sig fram med Harrys. Det blev min livlina, medger Marcus med facit i hand.

Och fler livlinor skulle komma. Förra sommaren besökte en gäst Motalakrogen, som då höll öppet, och började prata om att kanske göra affärer ihop med Marcus. Gästen tillbringade mycket tid i Sälen. Marcus berättar att han själv visste att Harrys Sverige hade satt restaurangen i Lindvallen i konkurs. Samma kväll skickade han ett sms till huvudkontoret där han ställde frågan vad som skulle hända med krogen. Marcus erbjöds att ta över den.

– Jag vet att det är jättelugnt i Motala under januari, februari och mars. Var är folket då? Självklart ska vi vara i Sälen, förklarar han sina tankar.

Det hela slutade med att Marcus fick med sig sin lillebror David, som tidigare jobbat i branschen, för att driva krogen.

Hur hade ni ekonomisk möjlighet att ta över?

– Vi kunde göra en bra överenskommelse med fastighetsägaren. Hade det varit en fullt fungerande restaurang i Sälen måste man vara kapitalstark.

Sedan i november har Marcus jobbat periodvis i Sälen, där han upplever att gästerna successivt anpassat sig till restriktionerna.

Den 30 april öppnar han krogen på hemmaplan och Marcus har valt att investera.

– Ska vi klara det här måste vi ha en bra sommarsatsning. Vi kan inte vara beroende av väder och vind. Det är en taktisk investering att bygga in vädret. Vi måste ha med oss en bra sommar och generera intäkter.

På frågan om han är en bra affärsman säger han att det handlar om att jobba med relationer. För honom är det viktigt med "gentlemen`s agreement", en överenskommelse som bygger på förtroende. Men det kan också vara sårbart om den andre parten inte har samma syn, tillägger Marcus.

Han säger att han ibland kan vara lite väl spontan och impulsiv när det gäller affärer.

– Jag är sån som människa och det är svårt att ändra på.

Samtidigt bor också en grubblare i honom, hävdar han, även om inte alla uppfattar att det finns mycket tankar bakom ett beslut.

Marcus berättar att han har ritat upp en räddningsplan i etapper, hur han ska driva sina verksamheter från säsong till säsong. Han visar upp en dryg meter lång pappersrulle fylld med post-it lappar där idéer och mer konkreta planer fyller den vita bakgrunden.

På kontoret har han även fyra whiteboardtavlor. Marcus skrattar till och använder ordet "strukturfascist" om sig själv.

– Allt jag gör är noga planerat och strukturerat och jag måste ha rätt och duktiga människor omkring mig som orkar med mig, annars skulle det aldrig gå.

Motalakrogen kommer initialt att erbjuda luncher i veckorna och ha öppet fredags- och lördagskvällar. Till hösten hoppas han också kunna öppna en ny sportbar i källaren

Men de hårda restriktionerna just nu, med servering till 20.30, är något som Marcus ifrågasätter. Han har svårt att se logiken och har själv upplevt hur människor samlas utanför krogarna för att sedan gå hem till någon privatperson.

– Privata fester är resultatet av att krogarna stänger tidigt, det är jag rätt säker på.

Marcus anser att näringsidkare borde få ha öppet till 00, parallellt med strikt tillsyn i en uppstyrd miljö. Då kanske de privata tillställningarna minskar, samtidigt som verksamheterna får större möjligheter att överleva.

– Vi förtjänar det, framför allt inom krog och restaurang. Så länge vi följer restriktionerna, säger Marcus Kåtorp.

Marcus Kåtorp

Gör: Driver Harrys i Motala och i Sälen, STATT Konferens, Harrysfabriken (legomontage)samt Övralid med Farfarsstugan.

Ålder: 45.

Bor: I Motala.

Familj: Hustrun Catharina och tre söner, 8, 14 och 17 år.

Intressen: Träning i form av löpning, styrketräning, boxning och skidåkning. Film: "värdelösa actionfilmer utan djup är avkopplande".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!