Krockade med gren – bröt nacken

En nedhängande gren fick Jan Sandberg att cykla omkull och bryta nacken. Därefter följde år av skriftväxling med kommunen om händelsen.

Jan Sandberg reagerar på att det hänger ner grenar på andra cykelvägar.

Jan Sandberg reagerar på att det hänger ner grenar på andra cykelvägar.

Foto: Thomas Augustsson

Motala2016-07-10 08:10

En sommarkväll 2012 hade Jan Sandberg och hans fru varit på middag hos bekanta. När de cyklar hem på natten får han en gren i ansiktet och bromsar reflexmässigt. Jan Sandberg far över styret och blir liggande med bruten nacke och en skadad axel.

– Jag låg alldeles stilla och insåg att någonting var fel, fruktansvärt fel, säger han.

Skadorna tar tid att läka och fortfarande har han problem med domningar i händerna efter nackskadan.

Lång process

Efter olyckan inleds en lång process med skriftväxlingar med kommunen. Han har haft kontakt med en rad tjänstemän och inte fått de svar han sökt. Någon månad senare besöker han platsen med kommunens säkerhetschef, jurist och försäkringsbolag och får informationen att man inte anser att det är skäl att få ersättning.

– Grenen hängde ner 185 centimeter och de regler som kommunen hänvisar till fastighetsägare var då att inget får hänga ner under 2,5 meter, säger Jan Sandberg.

Tre gånger får han avslag av kommunens försäkringsbolag, sedan uppmanas han att gå till tingsrätten. För Jan Sandberg är det självklart att kommunen orsakat olyckan eftersom grenen hängde ner över cykelbanan.

Rättegångskostnader

Men i tingsrätten får han avslag på sina skadeståndskrav och tvingas istället betala kommunens rättegångskostnader på 60 000 kronor. När han vill överklaga domen blir det problem för advokaten och överklagan blir aldrig komplett. Och eftersom det nu finns en dom hänvisar kommunen alla diskussioner om skadeståndet till den.

– Jag har kontaktat dem flera gånger och vill ha ett möte med dem för att diskutera vad som hänt och hur jag har blivit bemött. Men oftast så svarar de inte alls, säger han.

För Jan Sandberg har frågan blivit ett öppet sår. När kommunen nyligen gick ut med krav om att privata fastighetsägare ska klippa sina häckar revs det upp igen.

– Kommunen är också en fastighetsägare, men de sköter sig inte, säger han.

Tre år senare

Han har försökt få kommunen att klippa grenarna på cykelvägen där han kört omkull. Först tre år efter olyckan har grenarna rensats bort. Men på en cykelväg intill hänger grenarna ner över vägen.

– De pratar mycket om hur duktiga de är med trafiksäkerhet. I rätten sa de att de gör kontroller fem gånger om året, men då borde det inte se ut så här. Det är inte moraliskt riktigt, säger han.

Det Jan Sandberg önskar just nu är en ursäkt från kommunen och ett skadestånd. Några pengar har dock kommunen gjort klart att man inte betalar ut eftersom ärendet är avgjort i domstol.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om