Det har, menar IVO, tagit alltför lång tid för Region Östergötland att hitta en fungerande lösning för att ett barn ska få sin diabetesbehandling under sina vistelser på ett korttidsboende i Motala kommun. Ansvarsfördelningen mellan vårdgivarna har, påpekar IVO, varit otydlig, vilket inneburit att den unga patienten inte fått hjälp att hantera sin insulinpump. Det har tagit flera år innan de berörda verksamheterna genomfört en samordnad individuell planering (SIP) för patienten, trots att de sjukvårdsinsatser som krävdes bedömdes som just sjukvård och inte egenvård redan våren 2018.
Vid flera tillfällen har en vårdnadshavare fått komma till boendet för att hjälpa till med insulinpumpen, eftersom personal inte haft rätt kompetens. "Det har medfört att vårdnadshavaren inte fått den avlastning som de varit i behov av", skriver IVO, som menar att det är Region Östergötland som är ytterst ansvarig, då det är där huvudsansvaret för all hälso- och sjukvård för personer bosatta i regionen ligger. Motala kommun konstaterar i sitt yttrande att hälso- och sjukvårdsansvaret för LSS varit ett problemområde sedan hemsjukvårdsreformen 2014.
Överläkaren vid Kronprinsessan Victorias barn- och ungdomssjukhus i Linköping har yttrat sig i ärendet och framhåller att barn med stora omvårdnadsbehov och flertalet medicinska diagnoser lätt hamnar i kläm mellan olika vårdgivare.
Det har skett viss samordning sedan klagomålet kom in och i september ska det hållas ett nytt SIP-möte med den involverade verksamheterna.