– Det man märkt är att de har ett pågående projekt under flera år och för oss är det tråkigt för vi har tappat kunder, säger Malin Johansson, butikschef på Coop Extra.
Bland annat har in- och utfarten till butikens parkering via Östermalmsgatan tagits bort och ersatts av cykel- och promenadstråk.
– Ur trafiksynpunkt kan jag förstå det, men ur ett konsumentperspektiv är det tråkigt, säger hon.
Enligt Malin Johansson ska butiken inte ha fått information om när arbetet med infarten skulle påbörjas.
– Det blev en chock, det hände från ena dagen till den andra och det var tråkigt att vi inte fick veta några fasta datum.
Johansson hävdar att antalet kunder som spontanhandlar minskat sedan början på året. Hon tror att mycket byggtrafik i området också kan ha varit orsak till att butiken varit lite skymd och att kunder därför inte sett helheten.
Privat har Malin Johansson också synpunkter.
– Som medborgare tycker jag att projektet tar alldeles för lång tid och det sliter på bilarna som får köra på grus. Varför tänker man inte ett steg till och tar en etapp i taget, undrar Malin som upplever att jobbet utförs uppdelat och lite utspritt.
Om planteringarna säger hon:
– Jättesnyggt men inte tryggt! Ur en bilistsynpunkt är det supertråkigt. Det är en större risk för trafikfara med växtligheten. Vad kan komma ut bakom i mörker?
Malin Johansson ifrågasätter också hur snöröjningen kommer att fungera på den nu smalare vägen, likaså om det bildas vattenansamlingar.
Hamza Taher på pizzeria Di Palermo, mitt emot Sim- och sporthallen, har just nu byggprojektet rakt utanför fastigheten i och med att det jobbas med att lägga kantsten sedan några veckor. Men hans verksamhet har indirekt påverkats av hela byggprocessen längs Östermalmsgatan, där olika förändringar successivt skett och påverkat framkomligheten i flera års tid.
– Det känns som att man jobbar med olika saker "lite här och lite där", säger Hamza Taher.
Han säger att det finns kunder som påpekat att det är svårt att köra in mot pizzerian.
– En del är irriterade när de fått köra runt, men vi svarar att vi inte kan göra något åt det här. Vi hoppas att det blir klart så fort som möjligt, säger Hamza Taher.
Lasse Andersson som driver Hotell Östermalm berättar att det var lite bökigt i samband med att det var ett "stor hål" ute på gatan framför hotellets entré.
– Då var det naturligtvis lite trixigt att ta sig ner här på gatan och upp. Men då gjorde dom oftast markeringar så att det gick och vi hade få klagomål från gästerna. Under sommaren när det var mycket avstängt var det jättetyst på hela gatan, säger han.
Beläggningsarbetet har ännu inte kommit så långt som till området vid hotellet.
– Då kommer vi säkert uppleva mer obehag.
Är det något du kan leva med?
– Ja det tycker jag för vid det tidigare arbetet agerade byggjobbarna på ett sådant sätt att det blev drägligt.
Något som Lasse Andersson däremot ifrågasätter är placeringen av en vägskylt som nu står i höjd med ingången.
– Det blev helkasst. Den hamnade helt fel vid entrén. Men jag tror säkert att när de ska börja jobba här så kommer den att tas bort, säger Andersson.
Ann-Marie Georges på pizzeria Fratelli ser inga fördelar med den nya utformningen av Östermalmsgatan.
– Det blev katastrof. Vi har tappat så mycket kunder, säger Ann-Marie och förklarar att inte minst antalet lunchgäster minskat rejält under senare tid.
Men beror det på vägarbetet?
– Det tror jag.
– En del kunder hittar inte hit nu och väljer andra pizzerior, säger kollegan och ägaren Maan Antar.
Problemet, menar båda, är att den tidigare in- och utfarten har tagits bort. Istället är där gång- och cykelbana, pyntad med buskar och träd. Alla kunder som vill ta sig till pizzerian, eller Coop Extra, behöver köra runt fastigheten via baksidan nu.
Maan Antar hävdar också att han inte fått någon info i samband med att vägarbetet påbörjades i anslutning till huset.
Ann-Marie Georges tycker också att kommunen borde ha planerat vägjobbet annorlunda och åtminstone behållit en öppning för infart till parkeringen, med utfart på baksidan.
Framtiden för pizzerian känner de är oviss. Båda verkar uppgivna men säger att de inte ser någon mening med att försöka ta kontakt med kommunen för en dialog.
– Vi kommer troligtvis behöva leta efter en ny fastighet, det här håller inte i längden, säger Ann-Marie Georges.