Kritik mot hantering av stugbyn

Motala kommuns överlåtande i driften av ”Varmobadens stugby” får hård kritik av entreprenören Roger Markström.

Papper. Roger Markström går igenom sina uppgifter om kommunens agerande i proccesen.

Papper. Roger Markström går igenom sina uppgifter om kommunens agerande i proccesen.

Foto: Anders Törnström

Motala2015-06-26 06:45

Under 2014 beslutade Motala kommun ett överlåtande i driften av ”Varamobadens stugby”. Kommunen satte upp en intresseanmälan där alla var välkomna att skicka in en ansökan för att ta över driften. Ett tiotal entreprenörer och företag visade intresse för övertagandet av stugbyn och bildningsnämndens beslut föll på Jilba Development AB. Nu får nämnden och kommunens agerande i processen kritik av entreprenören Roger Markström som investerat miljonbelopp i Varamon.

– Det är inte valet av Jilba Development AB jag reagerar på utan hur kommunen hanterat hela processen. Jag tycker kommunen varken beaktat likställighetsprincipen eller objektivitetsprincipen då jag tolkar det som att kommunen inhämtat synpunkter från organisationer och låtit besluten styras av detta, säger Roger Markström.

Med dessa synpunkter från organisationer menar han att kommunen låtit sig påverkas av Joakim Ljungqvist, vd på ”Tillväxt Motala”.

Roger Markström är också bekymrad över hur kommunen behandlat de sökande till övertagandet av stugbyn och att endast tre av tiotalet sökande blev kallade till en intervju.

– I annonsen om intresseanmälan stod inga kriterier alls för övertagandet av stugbyn, då borde man satt sig ner med de tiotalet sökande och lyssnat på förslagen och ideérna, det handlar om ett grundläggande demokratiskt ansvar som kommunen inte följt, säger han.

Enligt Roger Markström är det många oklarheter i kommunens sätt att hantera situationen och han kallar hela processen för ”oskickligt och respektlöst mot boende och entreprenörer som investerat pengar runt området”. På kommunens argument om att det inte handlar om en upphandling utan ett hyresavtal och att kommunen då själv bestämmer vem som tar över driften, ställer sig Markström frågan:

– Om kommunen hyr ut de till vem de vill, varför då annonsera om en intresseanmälan? Jag tycker det finns en godtycklighet inom kommunen som är besvärande.

– Det korrekta hade varit att anlita externa konsulter i beslutet istället för att tjänstemän inom verksamhet fritid gick igenom intresseanmälningarna för att söka lämplig hyresgäst.

Detta har hänt

Stugbyn i Varamon har funnits sedan 1986.

Det är tolv stugor till antalet.

Motala kommun beslutade 2014 att överlåta driften av ”Varamobadens stugby”.

En intresseanmälan annonserades ut och kommunen fick in runt tio intressenter.

Den 15 april 2015 beslutade bildningsnämnden att stugbyn skulle hyras ut till Jilba Development AB.

Kontraktet gäller från och med maj 2015 till 2020.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!