Eftersöksjägare befarar fler viltolyckor på nya vägen

Viltstängsel - men inte på hela sträckan. Eftersöksjägare ser en ökad risk för olyckor på nya väg 34.

Viltstängslet upphör vid avfarten mot Karlsby och saknas därefter fram till strax före Borensberg. Trafikverket har inga planer på att sätta upp mer staket.

Viltstängslet upphör vid avfarten mot Karlsby och saknas därefter fram till strax före Borensberg. Trafikverket har inga planer på att sätta upp mer staket.

Foto: Maria Biamont

Motala2020-11-21 08:00

Bertil Pantzar, samordnare för eftersöksjägare i Motala kommun, reagerade när han nyligen körde den nya sträckningen mellan Borensberg och Motala. Plötsligt upphörde viltstängslet och saknades en lång bit innan det åter tog vid. 

Det är någonting som han är kritisk till.

– Ur vår synvinkel som eftersöksjägare står vi helt frågande, säger Bertil Pantzar. 

Vägsträckan öppnade för trafik den 1 oktober i år. Den gamla vägen hade stora problem med viltolyckor och Bertil Pantzar trodde att den nya skulle bli säkrare. Nu menar han att Trafikverket närmast "bjuder in" djuren till vägbanan.

– När man låter en ganska lång sträcka vara öppen på det här viset lär sig djuren att här finns möjlighet att ta sig över, säger Bertil Pantzar.

Han fortsätter:

– Då blir det mer en koncentrerad övergång än vad det hade varit om det inte hade funnits viltstängsel över huvud taget.

Viltstängsel ger inte ett hundraprocentigt skydd men Bertil Pantzar menar att det är en effektiv åtgärd. Han uppger att det nyligen inträffade en första viltolycka på sträckan men tror att det faktiska resultatet dröjer.

– Det kommer nog att ta ett eller två år innan djuren har tänkt till och förstått att här kan vi komma över. Då tror jag att olycksstatistiken kommer att öka på sträckan.

Vägen är cirka tio kilometer lång varav åtta kilometer har viltstängsel. Trafikverkets projektledare Jonas Danielsson uppger att man medvetet har lämnat en öppning på sträckan som omges av jordbrukslandskap. Beslutet togs dock före hans tid.

– När man projekterade tänkte man att man skulle ha viltstängsel i skogspartier och där det är mer öppna marker låter man viltet springa över vägen. Tanken var att när det är så här öppet har bilisterna en chans att se viltet, säger han och fortsätter: 

– Det är så man har resonerat och det är så det är upphandlat och byggt.

Enligt projektledaren finns inga planer på mer viltstängsel men det kan inte uteslutas om det blir så som Bertil Pantzar befarar.

– Om det uppstår ett större problem får vi ta det under övervägande, absolut. Vi jobbar ju för att bygga en så bra miljö som möjligt för alla runt den här vägen, säger Jonas Danielsson.

Han tillägger:

– Viltolyckor kan vi alltid få utmed vägarna, tyvärr. Det är viktigt att man som bilist är uppmärksam inte bara på andra bilister utan även annat som kommer upp på vägen såsom oskyddade trafikanter och vilt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!