Kritik mot att äldre kiosk revs i Folkets park

En liten åttakantig, rödvit stuga revs redan under tisdagen i Folkets park. Trots rivningslov anser Motalabon Iréne Karlsson att kommunen agerat oansvarigt.

Nu pågår rivningen av Folkets park.

Nu pågår rivningen av Folkets park.

Foto: Rita Furbring

Motala2021-09-15 16:46

– Det är skillnad på lag och moral. Det finns en kulturansvarig i kommunen och då tar man reda på, vad finns det för bakgrund på de här byggnaderna, kan man rädda dom? Det är inte bara att riva till marken, det är det som gör mig upprörd, säger Iréne Karlsson.

Hon berättar att det i "Antikvarisk dokumentation, Motala Folkets park", från 2018, står om den aktuella stugan. Att den ska ha sitt ursprung från 1904, eller något senare och att den stått i gamla Folkets park i Duvedal. Dokumentationen är framtagen på uppdrag av Motala kommun.

– När de tar ifrån oss en folkpark kan de väl bevara det som går och placera på ett bra ställe. Man måste kunna bevara även om man river, säger Karlsson.

Under onsdagen besökte hon Folkets park och tilläts gå in på området en kort där hon kunde konstatera att den lilla stugan var riven. 

– Jag frågade killarna, går det att bygga ihop den igen? "Nej sa de, den är skadad".

Dennis Åman, projektledare på Motala kommun, uppger att man försökt rädda den gamla biljettkassan.

– Vi har försökt hitta nya platser till alla grejer som stod kvar men inte lyckats och därför åkte de med i rivningen nu, säger han och fortsätter:

– Vi har hört runt med föreningar och andra folkparker men det är ingen som har velat ha den.

Vissa byggnader, som Turkiska tårtan, har bedömts vara i så dåligt skick att de inte kan flyttas. Dessa har laserskannats så att de kan byggas upp på nytt i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!