Krisberedskap i Motala behöver förbättras

I 29 timmar var ett äldreboende i Godegård strömlöst under stormen Helga förra vintern. Kommunens interkontroll visar att det finns brister i krisberedskapen.

Förödelsen efter att stormen Helga dragit fram.

Förödelsen efter att stormen Helga dragit fram.

Foto: Jeppe Gustafsson

MOTALA2016-05-22 21:30

När stormen Helga drog in över Motala förra året fick äldreboendet Solgläntan klara sig utan el i hela 29 timmar. Personalen på äldreboendet kunde inte ringa kommunen för att be om hjälp, eftersom varken vanlig telefon eller mobiltelefon fungerade.

Kommunstyrelsens internkontrollanter Caroline Unéus (M) och SeadMulahusic (S) har nu gjort en kontroll av kommunens krisberedskap vid främst väderrelaterade händelser. Där framkommer det att det finns brister i beredskapen och att man behöver arbeta fram nya rutiner.

– Äldreomsorgen är mycket sårbar när det sker krissituationer. Det handlar ju om gamla och sjuka människor. Personalen på enheterna måste därför veta hur de snabbt ska gå till väga och vilka de ska kontakta, säger Caroline Unéus.

Det finns svagheter i kommunikationen som behöver ses över. Det har även framkommit att vem som har ansvar för de reservaggregat som används när elförsörjningen bryts, inte är utrett än. I kris- och krigssituationer har nämligen äldreomsorgen ansvar för att kunna bedriva sin verksamhet och fastighetsenheten ansvar för fastigheterna. Om reservkraften är en verksamhets- eller fastighetsfråga är därför i dagsläget inte klart.

Ytterligare en fråga som ska utredas är om kommunen behöver fler elaggregat.

– Vi kommer att göra en inventering under hösten för att se över behovet, säger kommunens säkerhetschef Johanna Haapamäki.

Caroline Unéus menar att internkontrollen är en av de mer akuta, och hoppas att kommunen så snart som möjligt tar itu med problemen.

– Jag tror att den här typen av väderrelaterade problem kommer att öka. Snabba väderväxlingar blir ju allt vanligare, säger hon.

I kommunen jobbar man nu med att ta fram rutiner för att alla verksamheter ska ha en god krisberedskap vid så kallade extraordinära händelser. En extraordinär händelse är något som avviker från det normala och påverkar stora delar av samhället, till exempel just en storm. Den kräver snabba beslut och gör det nödvändigt att koordinera och koncentrera flera olika insatser. Kommunen har även gjort en risk- och sårbarhetsanalys där det som anses vara viktigast att prioritera är värmebortfall minst en vecka vintertid, elavbrott minst en vecka vintertid, värmebölja samt allvarlig smitta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om