Lokverkstan är ett fantastiskt kulturarv. Men nu är det kris. Byggnaden mår uselt och riskerar att rasa in. Sommaren 2008 presenterade kommunen en utredning om gamla Motala Verkstad.
Då beräknades renoveringskostnaderna till 28 miljoner kronor.
Hittills har kommunen lagt 15–16 miljoner kronor på bland annat nya fönster och bytta tak. Man har också presenterat omfattande planer på vad som ska hända med området.
I idéerna ingår bland annat ett stadsmuseum i Plåtverkstan och att göra Lokverkstan till eventlokal. För Lokverkstans del är planerna redan förverkligade.
I byggnaden har det bland annat varit Kanalrock, musikaler och besök av Norrköpings symfoniorkester.
Men efter förra vinterns lokala arrangemang med krögarnas julbord kom bakslaget.
Då tvingades kommunen att stänga byggnaden för allmänheten sedan det börjat falla ner stenar och betongbitar från taket.
Sedan dess har Lokverkstan varit stängd och kommunen har utrett skicket och framtiden, en utredning som det varit mycket hysch-hysch kring. Tidningen kunde dock i somras avslöja att en renovering beräknas till 60 miljoner kronor.
I dag kan vi också delge mer om utredningen innehåll, trots att kommunen fortfarande inte vill offentliggöra handlingen. Och nu framkommer att läget är mycket allvarligt.
– Den gamla betongen håller på att vittra sönder. Konstruktionen ger sig i väggar, tak och golv. Läget är värst med golvet, det är på väg att rasa ner i källaren, säger kommunchef Peter Ingesson.
Problemet har inte bara varit den snabba uppvärmningen och arrangemangen. Redan vid utredningen 2008 framkom att vatten från bland annat kanalen tränger in och påverkar byggnaden underifrån, men då trodde man inte att problemen var så stora.
– Att Lokverkstan dessutom stått ouppvärmd gör att vi får en snabb process när värmen kommer på. Det kommer att krävas mycket åtgärder för att kunna använda lokalen vidare, säger Peter Ingesson.
Och mycket åtgärder blir dyrt. 60–65 miljoner är beskedet som kommunen fått. Man har heller inte särskilt lång tid på sig.
– Lokverkstan kan stå ett tag till innan man måste göra några direkta insatser. Det handlar om ett par år, sedan måste det till beslut.
Vad händer om man inte gör något?
– Om inget görs så river den sig själv. Den klarar inte av att bara stå som i dag.
Vad är Gamla Motala Verkstad utan Lokverkstan?
– Det är en bra fråga.
Också Plåtverkstan har utretts. Där är tongångarna mer positiva, den mår betydligt bättre.
– Där handlar det om åtta, tio miljoner kronor i underhåll. Men vi var rädda att det skulle handla om betydligt mer, säger Peter Ingesson.
Vad som händer nu är en fråga för politikerna. Den 4 november får de del av utredningen.
Fram till jul ska ytterligare utredningar göras och först då räknar majoriteten med att ha ett besked om hur man ställer sig till kostnaderna för att renovera Lokverkstan.
I dagsläget vill därför kommunalråd Camilla Egberth (S) inte uttala sig.
Men i en intervju i somras svarade hon så här:
– Någonting måste göras, området kan inte stå som det gör i dag. Men vi vet inte vad som ska göras. Sedan måste vi också tala med andra intressenter. Det är inte bara Motala kommun som ska utveckla området.
Blir Lokverkstan en evenemangslokal igen?
– Det kan jag inte svara på i dag, men jag önskar det.