Ny metod ska visa var kommunen kan spara

Årligen behöver Motalas kostnader minska med 30-40 miljoner kronor. Men var ska man spara? En stor nulägesanalys ska förhoppningsvis ge svaren.

Motala kommun behöver spara. En ny analysmetod ska hjälpa till att se var man kan effektivisera.

Motala kommun behöver spara. En ny analysmetod ska hjälpa till att se var man kan effektivisera.

Foto: Victor Berlin

Motala2021-09-12 18:00

Landets kommuner står inför stora utmaningar med en åldrande befolkning och färre i arbetsför ålder. I Motala räknar man med att under lång tid behöva minska kostnaderna med 30-40 miljoner kronor årligen.

Ett konsultbolag har därför tagits in för att årligen analysera det ekonomiska läget och framtiden. Med stöd av dem gör kommunen en nulägesanalys med jämförelser över tid och med andra kommuner (efter att man tagit hänsyn till kommunernas olika förutsättningar).

– Det är officiell statistik så på så vis är det inga konstigheter, men vi får hjälp att lägga ihop olika nyckeltal och dra slutsatser, säger planerings- och uppföljningschef Therése Hjälmroth.

Vad konkret kommer det här att mynna ut i?

– Vi vill inte göra spar med osthyvel. Det här blir en hjälp att se inom vilka områden som vi har överkostnader i förhållande till andra kommuner och där vi behöver analysera varför det är så. Rimligen borde det ge oss förutsättningar att hitta effektiviseringar. Då kan vi peka mer på var vi ska agera för att få mest ekonomisk nytta och bäst resultat, säger Peter Ingesson.

När leder det här till konkreta förändringar?

– Delvis redan i dag genom att det i budgeten finns krav om effektiviseringar och att vi där ska peka ut inom vilka områden som det kan ske, säger han.

Är det möjligt att varje år hitta 30-40 miljoner att spara på?

– Vi behöver ha i vårt dna att jobba med effektiviseringar i allt från investeringar till dagliga möten, då försöker vi hela tiden använda resurserna på bästa sätt. Men det kommer också komma en tidpunkt när det offentliga Sverige kommer få peka på regeringen och säga att resurserna inte räcker och att vi behöver mer pengar från statligt håll, säger Peter Ingesson.

En skattehöjning däremot ser han inte som en lösning eftersom det riskerar att leda till att de med lägst inkomst då behöver mer ekonomiskt stöd från kommunen.

Kopplat till analysen är också arbetet med ett nytt system för hur resurserna ska fördelas. I dag omfördelas resurser utifrån hur befolkningen förändras. Det innebär mer pengar till äldre, mindre till yngre. Men modellen har varit för grov och inte tagit hänsyn till verkliga kostnader.

– Fler verksamheter kommer att kompenseras och det blir nu en mer heltäckande modell. Förhoppningsvis upplevs det mer rättvist, men summan pengar som ska fördelas är densamma, säger Therése Hjälmroth.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!