Kopplerimålet: Poseringsflickorna på Don Juan sålde sex

Don Juan i Motala erbjöd striptease och visade erotisk film. Men poseringsflickorna sålde även sex till gästerna – inför polisens spanare. Det blev slutet för den välbesökta porrklubben i Motala.

Sexklubben Don Juan låg i backen på Kyrkogatan i Motala under slutet av 1970-talet. I dag är huset rivet och ersatt av annan bebyggelse.

Sexklubben Don Juan låg i backen på Kyrkogatan i Motala under slutet av 1970-talet. I dag är huset rivet och ersatt av annan bebyggelse.

Foto: Arkiv/Maria Biamont

Motala2023-08-16 11:40

Hösten 1978 slår polisen till mot sexklubben Don Juan på Kyrkogatan i Motala. Motalapolisen har bedrivit omfattande spaning mot verksamheten och misstänker att det förekommer mer än "poseringsshower och sexfilmer" i lokalen. En av polisens spanare har erbjudits bland annat samlag av en så kallad poseringsflicka.

Efter razzian beslutar polismästaren att Don Juan ska bommas igen. Klubbägaren, en medelålders man från Västerås, blir anhållen för koppleri och hans kompanjon från Eskilstuna blir anhållen i sin frånvaro för samma brott.

undefined
Klubbägaren häktas i samband med polisens razzia mot Don Juan. Han och hans kompanjon misstänks för koppleri.

Polis och åklagare är övertygade om att det förekommit sex mellan de uppträdande kvinnorna och showkunderna på Don Juan. När en av de misstänkta häktas i Motala tingsrätt en vecka efter tillslaget förnekar han all kännedom om prostitution. Han och hans affärspartner, som är efterlyst och senare anmäler sig hos Stockholmspolisen, hävdar att de förbjudit tjejerna att ha kroppskontakt med kunderna. De uppger att de anställda skrivit under en förbindelse om att samlag inte får förekomma och att den som brutit mot regeln omedelbart "fått sparken".

Kontrakten är en ren skenmanöver, menar chefsåklagare Sven Ahl när porrklubbsrättegången inleds i Motala tingsrätt:

– Flickorna har inte bara erbjudit posering, utan också samlag, säger han i en tidningsartikel om första förhandlingsdagen.

undefined
Efter omfattande spaning slår Motalapolisen till mot Don Juan. Bland annat påstås en poseringsflicka ha erbjudit en av polisens spanare att köpa sex.

I stämningsansökan, som återges i en artikel, står att klubbens stripteasedansörer prostituerat sig med ägarnas "tysta medgivande". Det har skett i ett poseringsrum och i ett närliggande gårdshus. Verksamheten har dragit kunder – och ökat klubbens intäkter. Enligt åklagaren har innehavarna "vanemässigt och i vinningssyfte främjat och utnyttjat annans otuktiga levnadssätt". Nettovinsten under de sju månader som männen har drivit klubben uppskattas av åklagaren till 67 000 kronor, i dag cirka 325 000 kronor.

Första rättegångsdagen kommer till stor del att handla om ägarförhållandena på Don Juan. Där är de två misstänkta inte överens. Däremot är de eniga om att det inte har förekommit prostitution på klubben.

– Jag förstod ingenting. Jag kunde inte tänka mig att dom gjorde annat än poserade, säger en av de åtalade männen.

undefined
Lokaltidningarna rapporterar om rättegången mot sexklubbens innehavare, som båda förnekar all kännedom om prostitution mellan personal och kunder.

Den posering som verksamheten har tillstånd för är så kallad gallerposering, vilket innebär att kunden och dansaren befinner sig i skilda rum. Mellan rummen finns en låst, gallerförsedd dörr genom vilken kunden kan iaktta kvinnan. Enligt åklagaren har det ändå varit "fritt fram" mellan rummen.

– Jag hade inte en aning om att flickorna prostituerade sig. Jag trodde att dom var nöjda med vad dom tjänade på poseringen, säger en av de åtalade under förhandlingen.

Första rättegångsdagen vittnar också flera män som har varit kunder på Don Juan. Deras förhör hålls bakom stängda dörrar, uppger Motala Tidning.

Andra och sista förhandlingsdagen är det dags att förhöra kvinnorna som jobbat på klubben. Det går inte som planerat. Av ett tiotal poseringsflickor som kallats till rättegången dyker bara två upp. Vissa har lämnat sjukintyg och hindersbevis, andra har inte kunnat spåras alls eller hittas på hemadressen för delgivning.

Åklagaren lutar sig mot polisförhören som hållits med både kvinnor och kunder under utredningen och menar i sin slutplädering att porrklubben varit ett "finare" sätt än att "gå på gatan".

I november meddelar Motala tingsrätt dom i målet. Domstolen går på åklagarens linje och de två misstänkta männen döms för koppleri. Straffet blir sex månaders fängelse vardera. Västeråsbon döms även för försvårande av skattekontroll, då det saknas anteckningar om klubbens intäkter.

Tingsrätten anser att vittnesmålen styrker att flickorna har erbjudit kunderna samlag. Vissa ska i förhör ha uppgett att de fått betala extra hyra för gårdslägenheten om de ville gå dit med en kund. Enligt domstolen måste de två åtalade ha varit medvetna om vad som pågick i poseringsrum och gårdshus samt genom kvinnornas uppträdande mot gästerna i klubblokalen.

När domen meddelas är de två männen redan försatta på fri fot, häktningen hävs i samband med sista rättegångsdagen. Var kvinnorna befinner sig är oklart.                                                                                                

Sexhandel på 1970-talet

Under 60- och 70-talen skedde en kraftig ökning av prostitution i Sverige. Att köpa eller sälja sex var inte förbjudet, men den som främjade eller utnyttjade det för ekonomisk vinning kunde dömas för koppleri.

Prostitution förekom då främst på gatan, massageinstitut och poseringsateljéer, på sexklubbar, på hotell och restauranger samt som så kallad call-girlverksamhet.

1999 trädde den nya sexköpslagen i kraft. I och med den blev köp av sexuella tjänster förbjudet i Sverige.

Källa: SOU 2010:49

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!