"Konstigt inte räkna även de obehöriga"

Konstigt räknat. Dålig kommunikation och information. Förslaget att lägga ned det industritekniska programmet vid Carlsunds utbildningscentrum möter hård kritik från lärare och elever.

OROADE. Victor Lindberg och Elis Johansson, elever i årskurs 2, tycker att allt plötsligt bara känns otryggt.

OROADE. Victor Lindberg och Elis Johansson, elever i årskurs 2, tycker att allt plötsligt bara känns otryggt.

Foto: Henrik Gedda

Motala2017-10-16 17:28

Ett 20-tal elever arbetar vid maskinerna i den stora undervisningverkstaden. Leif Jonsson, lärare i svetsteknik, ser ut över samlingen och tycker att skolledningen räknat konstigt.

När det pratas om dåligt söktryck är det bara "behöriga elever" som avses, noterar han kritiskt. Medan programmet även utbildar obehöriga. Dels elever som måste uppfylla högstadiets kunskapskrav i teoretiska ämnen som svenska och matte, dels nyanlända som också de har lite längre väg att gå innan de kan kvittera ut en godkänd gymnasieexamen.

– Men så en dag blir de lika yrkesutbildade som någon annan i verkstadsteknik och en lika potent tillgång på Motalas arbetsmarknad. Utbildningen är större än vad som görs gällande i förslaget, säger Leif Jonsson.

Han och kollegerna tycker att det är märkligt att informationen först gick ut till eleverna och deras föräldrar innan den nådde personalen. Därmed fick man heller inte möjlighet att lämna synpunkter och påverka det slutliga förslaget.

– Om vi förlägger mer utbildning ute hos företagen och kör mera grundläggande kurser här då behövs inga kostsamma investeringar i maskinparken. Och sådana efterfrågas inte heller av industriföretagen enligt vad vi har hört från dem, säger Leif Jonsson.

Läs mer: Motala lägger ned industritekniska programmet

Han funderar också över hur kompatibla Carlsunds och Dackeskolans i Mjölby utbildningar är.

– De erbjuder enbart svetsutbildning under de tre år, medan vi även varvar med maskinteknik. Det innebär att våra elever kommer till Mjölby med färre svetskurser i bagaget.

Situationen oroar också årskurs 2-eleverna Victor Lindberg och Elis Johansson.

– Efter att tidigare varit skoltrött så tände jag till ordentligt när jag kom hit och så blir det så här ... Jag tycker att det är synd att den här möjligheten till utbildning och jobb försvinner för andra i den situation som jag var i, säger Victor.

Kompisen Elias under vilken kvalitet det sista året på Carlsund kommer att hålla:

– Hur motiverade är lärarna att stanna kvar? De vill väl så fort som möjligt hitta nya jobb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om