Kommunens hyror gynnar friskolorna

För höga hyror i förhållande till hur fastigheterna underhålls. Därmed också för höga hyresbidrag till friskolorna. Dessutom omfördelas hyresöverskotten till andra verksamheter.

Zederslundsskolan och Motalas övriga skolor debiteras via internhyressystemet än för hög hyra i förhållande till hur de underhålls.

Zederslundsskolan och Motalas övriga skolor debiteras via internhyressystemet än för hög hyra i förhållande till hur de underhålls.

Foto: Rita Furbring

MOTALA2012-05-06 21:04

Motala kommuns internhyressystem fungerar dåligt. I vart fall ger det en skev bild av hur pengar används. Det fastslår kommunens revisorer sedan man granskat fastighetsunderhållet.

I rapporten konstateras att fastighetsenheten inom tekniska nämnden debiterar bildningsnämnden och socialnämnden hyror som inte motsvarar underhållet av nämndernas lokaler.

"Får för mycket"

- Nivån är ungefär sju procent för hög. För bildningsnämndens del innebär det i sin tur att friskolorna får för hög ersättning till sina lokaler, säger revisionens ordförande Sven Svensson (M).

Anledningen till det senare är att friskolornas hyresbidrag bygger på kommunens kostnad för de egna skolorna.

Internhyresystemet går ut på att hyrorna betalas av nämnderna och via de anslag de får av kommunstyrelsen. Pengarna går sedan29till tekniska nämndens fastighetsenhet som förväntas underhålla för en viss del av intäkterna.

Men sparkrav har i stället medfört att fastighetsenhetens hyresöverskott även används till att andra verksamheter inom tekniska nämnden ansvarsområde - som gator och parker. Förra året lämnade fastighetsenheten ett hyresöverskott på tolv miljoner till 29övriga verksamheter.

Men med kommunens slutna ekonomiska kretslopp ser inte Sven Svensson eller tekniska nämndens ordförande Anders Andersson (V) något konstigt i det.

Hur mycket behövs?

Båda konstaterar att med lägre hyror hade kommunstyrelsen fått höja tekniska29nämndens ram med tolv miljoner, alternativt hade nämnden fått skära ned för lika mycket.

- Problemen är i stället den orättvisa fördelningen29kontra friskolorna och otydligheten. Och hur stort bör underhållsanslaget egentligen vara? frågar sig Anders Andersson.

Politisk stridsfråga

Beträffande standarden på kommunens fastighetsbestånd anser revisionen att det generellt inte är dåligt underhållet. En intressant iakttagelse mot bakgrund av att anslagsnivån länge varit en politisk stridsfråga mellan blocken.

- Kunskaperna verkar ha varit för dåliga. Den här upplagan av tekniska29nämnden är den första som vill bringa klarhet i förhållandena, säger nämndens andre vice ordförande Sören Hjelm (M).

Han delar också revisionens slutsats att fastighetsenheten i stället bör göras om till en ren balansenhet där självkostnaden får styra hyresnivåerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om