Kommunen vill komma överens med båtklubben

Ett 40-tal bostäder är planerade i Tegelviken, på en del av det område som Motala båtklubb Tegelviken i dag arrenderar. Målsättningen från Motala kommuns sida är att hitta en lösning som möjliggör för både bostäder och fortsatt drift av båtklubben.

Byggstatik AB vill bygga ett 40-tal bostäder i Tegelviken, där Motala båtklubb Tegelviken i dag arrenderar mark av kommunen. En del av klubbens nuvarande område skulle tas i anspråk och de har därmed erbjudits en ny yta lite längre bort.

Byggstatik AB vill bygga ett 40-tal bostäder i Tegelviken, där Motala båtklubb Tegelviken i dag arrenderar mark av kommunen. En del av klubbens nuvarande område skulle tas i anspråk och de har därmed erbjudits en ny yta lite längre bort.

Foto: Peter Calén

Motala2023-07-12 07:00

Byggstatik AB vill bygga ett 40-tal bostäder i Tegelviken, där Motala båtklubb Tegelviken i dag arrenderar mark av Motala kommun. En del av klubbens nuvarande område skulle tas i anspråk och de har därmed erbjudits en ny yta lite längre bort. Klubben skulle få två inhägnade områden, i stället för ett. Ytan skulle också bli mindre.

– Det går en cykelbana precis utanför området och vi ser att det är av vikt för allmänheten att den finns kvar. På andra sidan cykelbanan finns ett område som skulle kunna möjliggöras som ersättningsmark, förklarar Christine Stafström, mark- och exploateringschef på Motala kommun.

undefined
"Det som vi strävar efter är att kunna hitta en lösning som ska passa båtklubben, så att de kan fortsätta ha en bra verksamhet", säger Christine Stafström, mark- och exploateringschef på Motala kommun.

Hon förstår att båtklubben är nöjd med sin lösning i dag, där de kan erbjuda bilparkering på det inhägnade området. Samtidigt lyfter hon att det kan finnas alternativa lösningar.

– Om man ser över båda områdena, på ett grundligt sätt och tillsammans, kanske vi kan hitta lösningar som skulle bli riktigt bra.

Det finns synpunkter kring att hålla koll på två inhägnade områden under nätterna, i stället för ett. Hur ser du på det?

– Om det blir bostäder kommer det att röra sig mer människor i området, vilket kanske gör att stöldbenägenheten kan minska. Områdena är också väldigt nära varandra.

Christine Stafström lyfter att det i sådana fall skulle handla om 125-150 meters avstånd mellan grindarna. Att avståndet är kort är också det svar som ges på kritiken om att det skulle ta längre tid att ta i och upp båtarna.

undefined
Christine Stafström, mark- och exploateringschef på Motala kommun, menar att områdena som föreslagits för båtklubben ligger nära varandra. Från grind till grind rör det sig om cirka 125-150 meter, menar hon.

Båtklubben menar också att de, för att få plats på det nya föreslagna området, hade behövt ställa båtvagnarna nära husen i området – och att de inte är vackra att titta på. Christine Stafström menar att gestaltningen är en fråga som kommer att ses över i detaljplanen. Hon bekräftar också att det finns alternativa sätt att sjösätta båtar, men menar att det hade kostat mer och blivit en annan typ av fråga.

– Nu arbetar vi utefter den lösning som finns i dag.

Båtklubben har även riktat kritik mot att bygga bostäder så nära en befintlig verksamhet. Man tror att klagomål hade kunnat leda till en förflyttning av hela verksamheten.

– Det ligger redan bostäder ganska nära och vi har aldrig, mig veterligen, fått klagomål från de närboende. De här bostäderna skulle ligga ännu närmare båtklubben och det är ett argument som prövas i detaljplanearbetet, säger Christine Stafström.

Hade en expansion av båtklubben varit möjlig med ert förslag på ersättningsområde?

– Oavsett om det blir byggnation eller inte är det inget som vi kan svara på, utan det krävs utredningar för att titta på en sådan sak.

undefined
Båtklubben är inte nöjda med det förslag som presenterats för dem, vad gäller område för deras verksamhet ifall bostadsplanerna i Tegelviken blir verklighet. "Om man ser över båda områdena, på ett grundligt sätt och tillsammans, kanske vi kan hitta lösningar som skulle bli riktigt bra", säger Christine Stafström, mark- och exploateringschef på Motala kommun.

Det finns sedan tidigare en avsiktsförklaring mellan klubben och kommunen om att skapa möjligheter och förutsättningar för bostadsbyggnation i området. Enligt Christine Stafström är det ingen juridiskt bindande handling som krävs.

– Vi skulle ha kunnat startat arbetet med detaljplanen utan en avsiktsförklaring, men kommunen ville informera båtklubben i ett tidigt skede.

Att båtklubben ska ha erbjudit sig att köpa hela området är ingenting som Christine Stafström har kännedom om. Hon fastslår att kommunens målsättning är att nå en lösning som blir bra för alla parter.

– Vi har gett ett förslag på det här området och vill ha en dialog med båtklubben där vi resonerar kring hur vi skulle kunna lösa det här på ett bra sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!