– Vi får mycket synpunkter från allmänheten som undrar vad som gäller och även de boende får frågor. Men vi har lite olika syn på vad som gäller, säger kommunens mark- och exploateringschef Christine Stafström.
Kommunen har därför skickat en begäran att de boende tar bort bryggorna. Enligt detaljplanen som kommunen utgår ifrån får vattenområdet inte "utfyllas eller överbyggas". Det kan i vissa fall gås emot om ägaren inte lider skada, men det anser kommunen att de gör då bryggornas ses som ett hinder för allmänheten.
Äger kommunen vattenområdet?
– Ja, det anser kommunen, men det anser inte alla fastighetsägare. Så där har vi kommit fram till att vi inte är överens, säger Christine Stafström.
– Men det är komplicerat. Lantmäteriet har utrett frågan och kom fram till att de boende som hävdar äganderätt inte har den, men de menade också att ett slutgiltigt fastställande av fastigheternas rättigheter måste ske i domstol.
Efter lantmäteriets utredning blev det dock inget domstolsavgörande. Men kommunen menar att det är så mycket frågor och synpunkter från allmänheten och att det skapat olägenheter för fastighetsägarna att frågan nu en gång för alla måste få en lösning. Därför får fastighetsägarna nu komma in med synpunkter på kommunens begäran om att ta bort bryggorna. Är man inte överens då är kommunen beredd att gå vidare.
Ni är alltså beredda att gå till domstol?
– Då får vi en klarhet och vi, fastighetsägarna och allmänheten vet vad som gäller, säger hon.
Även staketen på stranden har väckt frågor. Där är dock tomtgränserna utredda och staketen följer dessa. Det som gjort att det uppstår frågor är att vattenlinjen är rörlig.
– Allmänheten har inte rätt att vistas innanför staketet för det är de boendes tomt. I detaljplanen från 2010 har man tittat på ett medelvärde för vattenlinjen och då ska det vara ungefär 1,5 meter strand för allmänheten att gå på, säger Christine Stafström som dock tillägger att man inte får gå över tomterna om det blir högt vattenstånd.
Det här har varit en surdeg i väldigt många år, varför har detta inte gjorts tidigare?
– Jag vet att frågan har varit uppe länge. Men vi tjänstemän tycker att vi inte kan låta det vara en surdeg längre. Det behöver bli en lösning för både fastighetsägarna och allmänheten, så att alla vet vad som gäller, säger hon.