När eleverna gick på sommarlov 2019 slutade Charlottenborgsskolan att tjäna som skola. Lokalerna var då utdömda, framför allt på grund av fukt som riskerade att skapa hälsoproblem för de som vistades i dem. Skolverksamheten flyttade istället till Ekenässkolan som kommunen tagit över från Fria Intermilia.
Charlottenborgsskolan tömdes sedan, men blev en dyr affär för kommunen. Lokalerna har kostat miljonbelopp och varit utsatta för omfattande skadegörelse.
I våras inleddes arbetet med att bygga om de delar av lokalerna som är i fullgott skick till förskola. Den förskola som i dag finns på området flyttas då dit och kan samtidigt utökas med en avdelning. Nu börjar också arbetet med att hantera resterande byggnader. Därför har kommunens fastighetsenhet ansökt om och nu fått rivningslov.
– A-huset behålls med gymnastiksalen och matsalen. Den har vi anpassat till förskolan. Men byggnaden där förskolan varit tidigare är också dålig och för att kunna riva även den var vi tvungna att flytta förskolan, säger fastighetsförvaltningschef Carl Melin och fortsätter:
– De lokaler som vi nu vill riva är i så dåligt skick att det är det enda alternativet. Just nu står de dessutom bara och kostar pengar.
Planeringen för en rivning är igång, men man kommer att avvakta vårterminen. Förskolan har en topp på våren och då behövs tillfälliga platser.
– Till dess kommer verksamheten att vara kvar. Men sedan räknar vi med rivning under andra halvan av 2021, säger Carl Melin.
Samtidigt finns inget formellt beslut om rivning än. Processen har också dragit ut på tiden eftersom det i lokalerna finns skyddsrum som inte får rivas.
– Där gör vi samma lösning som på Råssnäs; vi behåller skyddsrummen och river det runt, säger Carl Melin.
När kommunen skulle riva Råssnässkolan och ge plats för en ny förskola sökte man också tillåtelse hos Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, för att få riva skyddsrummen. Men svaret blev nej. I Charlottenborg blir det därför bara en tillfällig stängning av skyddsrummen i två år till dess att rivningen är helt klar.
Vad händer sen med marken vid skolan?
– Det blir fortsatt kommunal tomtmark. Vi kommer att försöka göra ytan så underhållsfri som möjligt så det blir väl någon ängssådd så att det blir grönt och trevligt men inte kräver så mycket drift, säger Carl Melin.