Handlar det om miljöfarlig verksamhet i ett företag måste en anmälan göras senast sex veckor innan verksamheten startar. Uppgifterna i anmälan ligger sedan också till grund för kommande inspektioner.
– Upptäcker vi att produktion redan är igång utan en anmälan är vi skyldiga att anmäla misstanke om brott, säger Per Linnér.
Han bekräftar att anmälan till åklgare gjordes direkt vid upptäckten att Kemax verksamhet var igång, men oanmäld. Likaså att företaget inte informerades därom. Även här följdes reglerna, menar Per Linnér:
– Från och med att anmälan om misstanke görs råder förundersökningssekretess. Vi får inte säga att en polisanmälan är gjord.
Sedan dröjer ni själva två månader med att skicka företaget aktuell blankett?
– Det är företaget som ska komma in med en anmälan. Själva pappret spelar inte så stor roll och blanketter går dessutom att hitta via vår hemsida.
Per Linner säger också att inspektörer redan i samband med Kemax konkurs gjorde klart att en miljöanmälan måste göras om verksamheten skulle starta igen. Vd Robert Svanström var då den ende i Kemax nuvarande ledning som fanns på plats, och då som anställd. Han säger sig i vart fall inte ha nåtts av någon sådan påminnelse.
Kemax uppfattning är att inget i produktionen i sak har förändrats. Måste ni då rida så hårt på paragraferna?
– Det finns bara en person som kan göra den avvägningen. Som får avgöra om någon avvikelse är ringa eller inte. Det är åklagaren. Vi får inte ta de besluten.