Kommunen backar - trädfällning i Varamon avbryts

Natyrskyddsföreningen i Motala ifrågasatte på vilka grunder kommunen beslutat att avverka friska tallar i norra Varamon. Nu avbryts planerna på trädfällning.

Den planerade trädfällningen avbryts.

Den planerade trädfällningen avbryts.

Foto: Sofia Axelsson/arkiv

Motala2020-06-17 11:28

Föreningens styrelse skrev till KS att det skulle innebära stor skada i den oexploaterade strandnaturen. Styrelseledamot Rolf Ström uttryckte också i en intervju:

"Vi är upprörda, förvånade och vi tycker inte att det här ser okej ut. Det känns inte som att det är seriöst upplagt och avstämt".

Enligt Ström - och föreningen, är inte träden i norra Varamon sjuka och därför ville man ha ett besked om vad kommunen använt sig av för metoder för att avgöra detta. 

Nu svarar kommunstyrelsen, genom ordförande Annelie Almérus (M), att man utfört en besiktning av vegetationen i Norra Varamon och identifierat ett visst eftersatt underhåll i naturvården. Hon framhåller också att kommunen ansvarar för människors säkerhet samt att säkerställa att badets unika miljö kvarstår. Åtgärder har också vidtagits inom ett område utpekat för dagvattenhantering, öster om Bispgatan för att säkerställa säkerhet kring dagvattenreservorar. Här ska träd tas ner som innebär direkt fara för personer som vistas i närheten. Däremot kommer alla återstående arbeten gällande trädfällning i norra Varamon att avbrytas, meddelar man.

– Man har vetskap om att det kan finnas behov av att vidta vissa åtgärder, men när man fick kännedom om att dessa åtgärder var mer omfattande än vad som först var känt så avbröts de med omedelbar verkan, säger Hanna Hammarlund, verksamhetschef för strategisk samhällsplanering.

Ni skriver i svaret om eventuellt kommande naturvårdsinsatser, kan det bli ytterligare trädfällning?

– Det kommer inte att fällas mer träd förrän man har gjort en djupare analys och besiktning. Om det blir aktuellt kommer vi att samråda med berörda parter, säger Hanna Hammarlund.

Vilka är det?

– Det kan vara myndigheter och den egna professionen. Det är inte säkert att vi måste samråda med exempelvis boende, men i så fall bör man informera om vad som händer, säger Hanna Hammarlund.

Naturskyddsföreningen har tagit del av svaret.

– Det är positivt att man svarat snabbt och agerat, säger Rolf Ström.

Samtidigt menar han att området är ett ämne för fler diskussoner i framtiden, allt är inte svart eller vitt och det krävs en dialog mellan flera parter.

– Vi vill hitta ett förtroendefullt samarbete att identifiera sjuka träd, säger Rolf Ström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!