Förra året tecknade kommunen och byggbolaget Serneke en avsiktsförklaring om att titta på hur man gemensamt skulle kunna utveckla Gamla Motala Verkstad. Men tidsbegränsningen i överenskommelsen har förfallit utan att man kommit till ett avslut, bland annat därför att man inte ännu fått besked från länsstyrelsen om saneringen av området.
Nu väljer dock kommunen att tillsammans med det kommunala bolaget AB Wettern gå vidare tillsammans med Serneke. Och det är inte en lite uppdatering av projektet som nu presenteras.
– Vi har i dag tecknat en avsiktsförklaring om en utveckling av Motala stad, säger kommunalråd Annelie Almérus (M) och fortsätter:
– Det här innebär fantastiska möjligheter för Motala. Det kommer en extern, stark aktör som vill utveckla Motala stad. Det är roligt att en sådan aktör ser Motalas potential. Vi ska vara stolta över Motala.
Förutom en fortsättning på Gamla Motala Verkstad lägger man nu också till marken kring isstadion liksom mark intill riksväg 50. Huvudinriktningen är bostäder i Gamla Motala Verkstad och vid nuvarande isstadion, medan området vid riksvägen i första hand fokuseras mot evenemang och idrottsanläggningar. Därmed ingår att utreda en flytt av bland annat bandybanan till riksvägsområdet.
– Det här en unik möjlighet. För första gången tar man ett helhetsgrepp på Motala som stad och binder ihop de olika stadsdelarna med varandra. Det här kommer att skapa mervärden, säger Erik Backman (M), vd för AB Wettern.
Politikerna är tydliga med att det handlar om att utveckla hela Motala stad. Det ska också ske på ett lämpligt sätt.
– De bostäder som planeras ska smälta in i den befintliga miljön. Det här ska lyfta kanalen och Gamla Motala Verkstad, säger Kenneth Söderman (L).
Utredningsarbetet som nu inleds ska slutredovisas senast i december 2021. Det sker i samarbete mellan kommunen, AB Wettern och Serneke men man uteslutet inte att fler aktörer deltar.
– Vi ser att det finns fler byggherrar som visar intresse för Motala och vi är positiva till att fler är med här, säger Annelie Almérus.
Samtidigt är man tydlig med att det är kommunen som håller i taktpinnen. Men man utesluter inte heller att projektet kan växa.
– I dag pekar vi ut tre områden, men det finns inget som säger att det inte kan bli fler, säger Annelie Almérus och tillägger att det handlar om ett långsiktigt arbete på minst tio år.
S har krävt en bandyhall på befintlig plats och ville i sin budget ta bort medel till en utveckling av Gamla Motala Verkstad. Efter interna diskussioner i partiet har man dock enats om att ställa sig bakom projektet och samtliga partier är nu överens.
– Vi vill gå in i det här med ett öppet sinne. När det finns skarpa förslag får vi värdera dem, säger oppositionsråd Elias Georges (S) och trycker på att idrottsområdet vid riksvägen ska prioriteras först.
– Det här är en större fråga än bara en post i vår budget, tillägger han.
Exakt vilka kostnader som är förenade med projektet vet man inte i dagsläget, men i det tilläggsyrkande som S, V och MP fick igenom framgår att det återkommande ska redovisas till kommunstyrelsen vilka ekonomiska åtaganden som kommunen gör. Enligt avsiktförklaringen ska också varje part bära de egna kostnaderna som uppkommer i arbetet.