Sedan en riskbedömning i somras har fackförbundet Kommunal och Attendo fört en diskussion om arbetsmiljön på Nämndemansgatan. Enligt facket bottnar i huvudsak problemen i att boendet inte har någon kock på plats vilket innebär att personalen får gå ifrån omvårdnadsarbetet för att laga mat.
I början på december lämnade Kommunal in en begäran till Arbetsmiljöverket, en 6:6a-anmälan enligt arbetsmiljölagen. Vilket kan leda till att Arbetsmiljöverket beslutar om föreläggande eller förbud, så kallat skyddsstopp, för verksamheten.
I anmälan uppges att personalen går kort på avdelningarna när kollegor har kökstjänst, att risken för arbetsskador ökar och att situationen skapar oro och stress. Man lyfter också en hälsorisk när "personal får springa mellan avdelning för till exempel blöjbyten och köksarbete".
Kontakterna med Attendo har, enligt Ann-Sofie Rydberg, pågått länge och hon menar att det har skett en del men att det finns mycket kvar att göra. Hon upplever att det finns en okunskap från arbetsledningen om vad arbetsmiljö innebär.
– När vi pratar om arbetsmiljö kommer de in på trivsel, hur man pratar med varandra och så vidare. Det är viktiga saker men det är inte det som detta handlar om. Vi har helt andra saker att ta tag i, sådant som ska vara klart redan innan man ens drar igång en verksamhet.
Frågan om köket har varit uppe tidigare.
– Då gjorde man åtgärder och tillsatte en kock. Sen hörde medlemmarna av sig igen och vi fick veta att kocken var en tillfällig lösning.
Loggar som personalen gjorde i början på december visade på att det nästan dagligen förekom ensamarbete på avdelningarna.
– Enlig Attendo är personalen inte ensamma men i mina ögon är de det. Och det är inte en gång om dagen. Personalen går emellan avdelning och kök. Det säger arbetsgivaren att så är det inte och då vill de istället titta över schemat. De är enträgna och säger att de har sitt matlustkoncept, men jag säger att det är för lite folk och där är vi inte överens. Jag vill att det krävs att de anställer en ansvarig i köket.
Rydberg uppger också att det inte skrivs tillbuds- och arbetsskadeanmälningar. Och nu har de även begärt att det ska göras en OSA, en anonym enkät bland de anställda.
– De säger att de har skickat ut den men inte fått några svar och det säger jag visar på att något inte fungerar. Men nu kräver Arbetsmiljöverket att få den och så får vi se om vi kan komma vidare.