Kölistor för att bli deltidsbrandman

Att jobba som deltidsbrandman lockar igen. Nu har en typ av kölistor upprättats i Tjällmo och Borensberg.

Brandmästare Stefan Fredriksson är nöjd över hur situationen med deltidsbrandmän i Tjällmo, Borensberg och Vadstena artat sig.

Brandmästare Stefan Fredriksson är nöjd över hur situationen med deltidsbrandmän i Tjällmo, Borensberg och Vadstena artat sig.

Foto:

Motala2016-05-20 10:16

Under några år har räddningstjänsten i Motala brottats med att täppa till de luckor som uppstått i tjänstgöringslistorna vid deltidskårerna i Borensberg, Tjällmo och Vadstena.

Nu tycks man ha kommit på en lösning på problemet.

I Tjällmo och Borensberg har nämligen antalet intressenter blivit så många att kölistor till tjänsterna har upprättats.

– Det är flera år sedan vi befann oss i en liknande situation, säger brandmästare Stefan Fredriksson och förklarar att räddningstjänstens nya strategi, att vara ute och informera på arbetsplatser och aktivt ta kontakt med personer som man fått tips om, äntligen burit frukt.

– Vi har lagt ned ganska mycket arbete på att lösa det här och jag medger att det ser väldigt bra ut för Tjällmo och Boprensbergs del. I Vadstena fattas det en person för att styrkan ska vara komplett, men jag tror att vi ska kunna besätta den platsen inom kort.

Räddningstjänstens plan är nu att utbilda fler deltidare än vad man är i behov av i dagsläget.

– Eftersom vi har ett litet överskott av intressenter kan det vara bra att ha en del extrakraft att tillgå ifall det skulle uppstå några plötsliga avhopp, säger Stefan Fredriksson.

Efter läkarundersökning och sedvanlig grundutbildning kommer deltidsbrandmännen att successivt slussas in i sina respektive grupper.

– Vi räknar med att alla kommer att vara på plats till hösten. Sommarens schema kommer vi att lösa med befintlig personal, säger Fredriksson.

Deltidskårerna

Borensberg, fyra grupper med fem i varje grupp.

Tjällmo, fyra grupper med fyra i varje grupp.

Vadstena, tre grupper med sex i varje grupp.

Sammanlagt antal deltidsbrandmän i Motala kommun, 54 stycken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om