– Det här är inte något vi ska göra, utan något vi har gjort, säger Karin Varverud.
På Smedberga gård utanför Motala odlas spannmål som vete, raps och råg. I det traditionella lantbruket drivs maskinerna vanligtvis av diesel, något som är mer eller mindre bannlyst på Smedberga.
I själva verket har de helt och hållet lämnat fossila bränslen bakom sig, och satsar sedan en tid helt på förnybara energikällor.
Tre lantbruk
Karin Varverud bor och arbetar på gården.
Hon är dessutom vd för Energifabriken som arbetar med förnybar energi.
– I grund och botten är det tre lantbruk det handlar om. Smedberga, Övre Jolsta i Motala och Kastad gård utanför Vadstena. Till en början hade vi en idé om att börja tillverka biodiesel av rapsolja. Men så blev det inte, berättar hon.
Handlar med biodiesel
I stället bildade gårdarna bolaget Energifabriken och började handla med biodiesel – eller rapsmetylester, RME.
– Vi såg att ganska få använde sig av biodiesel. Det användes mest till att blanda med vanlig diesel, men det verkade finnas en bristande erfarenhet av att använda rent RME, berättar Karin.
Deras idé blev att hjälpa andra företag att ställa om från diesel till ren biodiesel.
– Många företag har ganska ambitiösa klimatmål. Vi insåg att byte av bränsle är ett enkelt och snabbt sätt att leva upp till dem.
I samma veva satte gårdarna i gång att ställa om sina egna lantbruk från fossila bränslen till förnybar energi.
– Vi tänkte att om det går att köra förnybart, ska vi inte göra det då? Samtidigt är det en trovärdighetsfråga. Vi ville göra omställningen på våra lantbruk för att visa att det går.
I dag används inga fossila bränslen på Smedberga. Eldningsolja och traktordiesel är utbytt mot biodiesel. Torken eldas med flis. Dessutom ställer de liknande krav på sina leverantörer och samarbetspartners.
– Ja, vi kräver att lastbilar som kör till och från gården ska köras på förnybara bränslen. Vi gör till och med kontroller. Det har hänt att vi fått skicka iväg en lastbil som körde på diesel, säger Karin Varverud.
Ligger i framkant
Samtidigt anser Karin Varverud att Sverige ligger bra med i omställningen.
– Vi är duktiga på biobränsle. Svensk biodiesel håller hög kvalitet. Det finns många svenska lantbruk som ligger i framkant vad det gäller energieffektivisering och förnybar energi. LRF har ett pågående projekt där 25 sådana goda exempel runt om i landet lyfts fram. Och där är vi med, säger Karin Varverud.