Linds Bageri och café etablerar sig i Motala

De har haft ögonen på olika lokaler i Motala under flera år och när Lilla hembageriet försvann blev det mer allvar i sökandet.

Markus Larsson och Magnus Olsson från Gyllen Linds Bageri AB med skisser på den tilltänkta lokalen i Motalagallerian. Skisser från Point Properties.

Markus Larsson och Magnus Olsson från Gyllen Linds Bageri AB med skisser på den tilltänkta lokalen i Motalagallerian. Skisser från Point Properties.

Foto: Privat

Motala2023-06-27 16:00
undefined
Linds Bageri etablerar sig i Motala. Skisser inför ombyggnationen i Gallerian från Point Properties.

– Det känns fantastiskt bra. Jag tror jättemycket på det här. Nu får vi läget, ytan, balkongen och stora fönster mot Stora Torget, säger Magnus Olsson, en av delägarna till Gyllen Linds Bageri AB.

Nyetableringen blir i april 2024 i H&Ms gamla lokaler i Gallerian, som nu görs om med balkong mot rulltrappan. Lokalytan är på 210 kvm och beräknas ha plats för ett 70-tal gäster. Det planeras även för en uteservering mot Stora Torget med ytterligare 30-tal sittplatser.

– Inredningen kommer vara inspirerad av 50- talet och vi kommer ha bilder på väggarna från gamla konditorier i Motala, som förstärker den gamla känslan.

Linds öppnade sitt första bageri och brödbutik på Nygatan 29 i centrala Linköping våren 1925. Nu ägs företaget Gyllen Linds Bageri AB av Magnus Olsson och Markus Larsson sedan 2005. De har nio olika café i Östergötland och norra Småland och för ett år sedan fick de lokalen i Gallerian presenterad för sig.

– Beslutet var ganska lätt. Människor gillar att titta på folk när de fikar och vi tror det finns stora möjligheter för ett traditionellt konditori, med bryggkaffe och olika klassiska bakverk, i centrala Motala sedan Lilla Hembageriet försvann, säger Magnus Olsson.

undefined
Markus Larsson och Magnus Olsson från Gyllen Linds Bageri AB med skisser på den tilltänkta lokalen i Motalagallerian. Skisser från Point Properties.

Vad återstår nu?

– Vi har gjort små justeringar på ritningarna. Uteserveringen är inte helt klar, och vi ska även försöka få till en yta vid rulltrappan som kan bindas ihop med uteserveringen.

Fastighetsbolaget Point Properties, som förvärvat Gallerian- huset, vill ta ett helhetsgrepp kring handel, samhällsservice och boende i centrum. De kommer nu genomföra en anpassning av lokalen samtidigt som hela fastigheten genomgår en omfattande ombyggnad.

"Ett klassiskt konditori är ett välkommet inslag i mixen av hyresgäster i Gallerian. Att vi kunde göra det tillsammans med anrika Linds Bageri känns extra spännande", beskriver Magnus Åkesson, VD för Point Properties, i ett pressmeddelande.

Magnus Olsson beskriver att de följt utvecklingen i Motala under lång tid och att de även är medvetna om att en del andra aktörer valt att lämna innerstaden.

– Vi tror ändå på ny utveckling av centrum med bostäder och butiker, det känns som att det finns en vilja att satsa framåt.

undefined
Linds Bageri etablerar sig i Motala. Skisser inför ombyggnationen i Gallerian från Point Properties.

Vad är största farhågan?

– Att priser sticker iväg ytterligare på spannmål och el, men vi har sett att det börjar vända lite, det känns mer positivt nu.

Kan det inte blir för många café?

– Det kan det alltid bli, men jag tror alla kompletterar varandra.

Karta: Gallerian, Motala
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!