Beslutet: Så dyrt blir det att parkera i Varamon

Politikerna ställer sig bakom att införa p-avgifter i Varamon. De godkänner också parkeringsförbud på gatorna ner mot vattnet.

Nu blir det parkeringsförbud på flera gator i Varamon - och parkeringsavgifter.

Nu blir det parkeringsförbud på flera gator i Varamon - och parkeringsavgifter.

Foto: MVT arkiv, Vien Hoang/Mostphotos

Motala2021-02-16 18:00

Den 15 maj införs parkeringsavgifter i Varamon. Det står klart sedan en enig samhällsbyggnadsnämnd ställt sig bakom tjänstemännens förslag som tagits fram för att komma till rätta med tidigare års parkeringskaos.

– Det är viktigt att vi får ordning på hur man parkerar i Varamon. Det här är också en säkerhetsfråga eftersom det handlar om räddningstjänstens möjlighet att komma fram, säger andre vice ordförande Maj Bergendahl (S).

Det innebär att det alla dagar i veckan mellan klockan 9 och 18 kommer att kosta att använda flera av parkeringarna i området. Vid tennisbanorna, Vildmarken och Lindgården sätts en startavgift på 20 kronor som ger parkering i tre timmar. Därefter är det 10 kronor i timmen. Att stå på Månvägen vid Zeros samt korsningen Badstrandsvägen/Varamovägen föreslås kosta 8 kronor i timmen och p-platserna längs Badstrandsvägen, Bispgatan och de tillfälliga parkeringarna som kommunen vill skapa vid Bispgatan och Månvägen föreslås hamna på 6 kronor i timmen.

– Tröskeln om 20 kronor kan tyckas högt, men inte om man jämför nationellt för att stå i ett parkeringshus. Men med Motalamått har vi tagit i från tårna, säger gata- och parkchef Dan Bernström.

– Taxan hade vi inga åsikter om, säger ordförande Caroline Unéus (M).

Det innebär att det blir dyrare att stå i Varamon än i centrum?

– Vi diskuterade den frågan, men valde att göra så här. Kommunen ska ju anlägga nya parkeringar och de här avgifter kan användas för att finansiera det, säger Caroline Unéus.

För den som vill parkera gratis gäller platserna vid Folkets Park och Carlsund.

Politikernas beslut innebär också att det blir parkeringsförbud längs gatorna ner mot vattnet. Om inte det skulle fungera ges tjänstemännen också mandat att införa stannandeförbud.

– Man ska inte behöva komma till oss i nämnden för ett sådant beslut utan kan ta det snabbt utifrån läget, säger Caroline Unéus.

P-avgifterna och p-förbudet gäller mellan 15 maj och 15 september. Efter säsongen vill politikerna ha en utvärdering, men beslutet som sådant gäller för kommande år också om det inte ändras.

– Samtidigt vet vi att det kan bli ändringar redan nästa år om detaljplanerna som nu ligger för rättslig prövning går igenom. Flera av parkeringarna är ju tänkte för Lalandia, säger Dan Bernström.

Kommunen har också ansökt om tillfälligt bygglov för cirka 1900 parkeringsplatser. Dessa beslut är ännu inte fattade.

Karta: Varamon
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!