Beslutet att tillgängliggöra fullmäktiges debatt och beslut via live-video togs i slutet av förra året. Kommunen har nu gjort upp med ett företag som redan har erfarenhet av liknande samarbeten med ett 70-tal kommuner.
Till en kostnad av 11 000 kronor per månatligt sammanträde får Motala en trekameraproduktion. I den snabbt arkiverade versionen på motala.se ska det även gå att söka och välja just det eller de ärendebeslut som tittaren själv är speciellt intresserad av.
Tekniken ska även "följa med" de gånger fullmäktige väljer att sammanträda på annan plats än i Motala Folkets hus.
Fullmäktigepunkten "allmänhetens frågestund" kommer inte att tv-sändas.
– Man ska kunna ställa frågor och göra det utan att behöva bli filmad. Även besökare som inte vill hamna i bild anvisas särskilda publikplatser, säger fullmäktigeordföranden Nils-Ingvar Graan (KD), tillika ansvarig utgivare av de kommande sändningarna .
Första videosända mötet sker 8 april. Därefter återstår sex sammanträden för året. Kommunen har beställt tv-produktionen för ett år i taget och utfallet ska sedan utvärderas.
– Vi har hela tiden möjlighet att läsa av tittarsiffrorna, säger Nils-Ingvar Graan.
Motala kommun hakar på en öppenhetstrend. Dessutom granskar Sveriges kommuner och landsting sedan 2009 kommunernas vilja att tv-sända från fullmäktige. Från 64 kommuner i en första mätning är antalet idag uppe i 138.
I Östergötland hör Linköping, Norrköping, Mjölby, Finspång och Söderköping till dem som redan sänder.