Det är lunchtid och vädret är så där lagom gråtrist, men med lite sol som spricker igenom ibland. Nere vid Lokverkstan står en av de stora dörrarna öppen på vid gavel. Sernekes arbete att rusta upp de gamla lokalerna är påbörjat. Förutom byggarbetarna är idag även konsertarrangörerna Jon Gray, Magnus Nygren och Daniel Bark på plats och kollar in lokalen. Tack vare dom blir det fem konserter här i sommar.
– Vår premiär blir den 29 juni, säger Jon Gray.
Därefter blir det konsert varje onsdag fram till den 27 juli. Vi har samlats mitt i den anrika lokalen, en kort bit bort från den gamla bardisken. Jon berättar att det ryms drygt 2000 personer.
Tror ni att ni kan fylla med så mycket folk?
– Absolut. Vår tanke har varit att ha ett AAA program. Att folk ska stanna till i Motala på väg till andra städer. Vi maxar, säger Jon.
Tar ni en risk?
– Det hör till branschens natur, men Motala är den perfekta platsen på kartan att göra den här satsningen. Om du frågar mig en bra dag säger jag att det är riskfritt.
Arrangörerna utlovar flera ”tunga artister”, men vill inte riktigt än avslöja vilka det blir. Alla tre har erfarenhet av att jobba inom musikbranschen, men det här blir första gången som de gör ett projekt ihop.
– Jag jobbar på Gotland med en arena som heter Stora Gåsemora. Jon var där och hälsade på sommaren 2019, när vi hade konserter. Då pratade vi om att det vore kul att ha en motsvarande arena på fastlandet, berättar Magnus Nygren.
Sagt och gjort, Jon började att leta lokal. Tack vara Daniel Bark – som kommer från Motala – och Magnus Lindberg från Tillväxt Motala, hittade de till slut Lokverkstan.
– Vi insåg genast att den kommer att bli perfekt att ha konserter i. Den är tillräckligt stor så att man kan ha en bra kapacitet. Det är viktigt om man ska få de stora artisterna, säger Magnus Nygren.
Till en början var dock inte Lokverkstan det självklara förstahandsvalet. För ungefär ett och ett halvt år sen åkte trion till Motala för att reka. Magnus Lindberg visade runt olika tänkbara platser, men inget föll dem riktigt i smaken.
– Då sa han: ”Innan ni åker hem måste jag få visa er någonting – det är inte vad ni frågat efter men det kan vara något”. Han körde ner oss till Lokverkstaden, säger Jon och fortsätter:
– Det var helt stängt, vi fick titta in genom en liten glugg. Vi kände att det här är helt rätt.
Vad säger ni om lokalen nu?
– Jag blir lika häpen varje gång jag kommer in här vilken fantastisk miljö det här är. Dels att det ryms så mycket folk, att det är högt till tak. Man får in produktion och det är så stort att man får in tillräckligt mycket folk för att kunna betala de största artisterna. Den tidiga industriella prägeln är helt fantastiskt, säger Magnus Nygren.
– Det är en globen i miniatyr. Det är fantastiskt att vi kan erbjuda samma produktionsresurser som de möter i Stockholm, Göteborg eller Malmö, på större arenor än den här, säger Jon.
– Artister gillar att komma till speciella miljöer, det gör även publiken, säger Magnus.
Arrangörenas tanke är ett koncept som ska leva vidare, och räknar med att det blir ett stort upptagningsområde. De har redan börjat att fundera över artister till nästa sommar.
– Det ska bli kul att göra någonting för Motala, något som inte fanns när jag bodde här, säger Daniel Bark.
– På samma vis som Magnus har satt Gåsemora, har vi tänkt sätta Lokverkstan på kartan, säger Jon.