Kebabsåser har kontrollerats

Pizzeriorna i Motala får godkänt för sina kebabsåser av kommunens miljö- och hälsoskyddsinspektörer. Det visar en nyligen genomförd kontroll.

Pizzeriorna i Motala får godkänt  för sina kebabsåser av kommunens miljö- och hälsoskyddsinspektörer.

Pizzeriorna i Motala får godkänt för sina kebabsåser av kommunens miljö- och hälsoskyddsinspektörer.

Foto: Pelle Johansson

Motala2016-06-04 21:00

Så gott som samtliga pizzerior i kommunen har fått lämna ifrån sig prover av sina respektive kebabsåser.

– Vi fick in prover från 14 restauranger. Några hade stängt när vi var där, men vi kommer att testa dessa längre fram, förklarar Sofia Palo, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

Kontrollen visade att pizzeriorna använder antingen filmjölk eller naturell yoghurt när man bygger såserna.

– I filmjölk vet vi att det finns en mängd naturliga bakterier som är bra för magen, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Jenny Enåkander som också varit involverad i undersökningen.

Att hävda att kebabsås som är gjord på filmjölk är lika nyttigt som frukostfilen är att dra det hela för långt, menar hon dock.

– Vi vet ju inte om restaurangerna blandar i något mer än fil. Den frågeställningen var inte aktuell i det här arbetet.

Sofia Palo uppger att provtagningsresultatet placerades i en tregradig skala där bästa betyget var "tillfredsställande" och det sämsta "otillfredsställande".

– 13 prover visade på "tillfredsställande" och ett på "godtagbar". I det sistnämnda hittades förhöjda halter av mögel och det tyder på att något i tillverkningsprocessen är fel. Restaurangen måste se över sina rutiner och ett nytt prov kommer att tas för att kontrollera att detta är gjort, men vi betraktar ändå såsen som tjänlig.

Den genomförda undersökningen ingår som ett led i miljö- och hälsoskyddskontorets arbete där inspektioner och provtagningar ska säkerställa att den mat som serveras håller god kvalité.

– Det här är en del av våra återkommande rutiner, säger Sofia.

Betygskala

* Tillfredsställande: Ingen anmärkning. Livsmedlet är säkert med avseende på agens och överensstämmer med uppsatta krav.

* Godtagbart: Indikerar anmärkningsvärt resultat eller brist i något led utan att det nödvändigtvis finns någon hälsorisk, men det kan uppstå om inget görs eller vid felaktig hantering.

* Otillfredsställande: Ej tillfredsställande hygien. Ett icke säkert livsmedel som antingen är skadligt för hälsan och/eller otjänligt som människoföda.

Källa: Livsmedelsverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om