KD svängde om hallen men vill ta täten i äldrefrågorna

Stadsparken och Borensberg. Äldreomsorg och effektiviseringar. Det är några nyckelord i Kristdemokraternas politik vid en valseger.

Erik Forslund är KD:s förstanamn. Här tillsammans med nyförvärvet Karin Olsson i Stadsparken som spelar stor roll i partiets valmanifest.

Erik Forslund är KD:s förstanamn. Här tillsammans med nyförvärvet Karin Olsson i Stadsparken som spelar stor roll i partiets valmanifest.

Foto: Lina Handberg

Motala2022-08-04 05:00

Val 2022

Valet 2018 var framgångsrikt. Erik Forslunds förklaring är allianssamarbetet och att de funnit frågor som attraherade väljare som Borensbergs brandstation. En av KD:s huvudfrågor då var ett skarpt nej till en bandyhall. Sedan dess har mycket hänt. Nu har KD godkänt ishallar i Varamon.

– Vi är negativa till att bygga på befintlig plats. Det är svårt med parkeringar och utrymningsvägar. Lösningen i Varamon ger både ett idrottscenter och tillväxt genom nya bostäder, säger han.

2018 sa de även nej till en bandyhall betald med kommunens pengar. Sedan dess har mycket hänt. Nu har KD godkänt kommunal finansiering på 295 miljoner.

– Kommunallagen har förändrats. En utredning visar att flera miljoner sparas årligen om kommunen betalar själv. Vi har lämnat principen, men det finns goda skäl, säger han.

Vad säger väljarna om att utgången blev en annat än vad ni gick till val på?

– Jag tror att de har förståelse. Mycket har förändrats de här åren.

I halldebatten har KD även föreslagit att bygga en tillfällig lufthall för att kunna ordna en hall tidigare. Men övriga partier säger nej.

Precis som i 2018 vill KD fokusera på skola, vård och omsorg. Erik Forslund tycker att styret lyckats väl där:

– Vi har renoverat flera förskolor och ska fortsätta. Det ger mer ändamålsenliga lokaler och vi blir av med små och dyra baracker.

Men KD är långt ifrån ensamma om att värna kärnverksamheterna. Först har han svårt att säga vad som gör dem unika där, sedan blir svaret:

– Vi värnar särskilt förskolan. Och vi är tydliga med att det krävs effektiviseringar och prioriteringar i välfärden. Vi måste prata om vad en kommun ska stå för. Ska vi ha en skola, en förskola, ett äldreboende på varje ort?

Troligtvis inte. Det är Erik Forslunds svar. Kommunen måste spara och KD är redo att agera.

Vad är ni beredda att ta bort?

– Jag vill inte föregripa skolutredningen, men när det finns flera orter inom ett kort avstånd då blir det lite orimligt att ha en skola i exempelvis Österstad, säger han.

Så ni kan tänka er att lägga ner den?

– Ja, det tror jag. Vi måste gå mot större enheter. Dels för barnen, dels för att säkra att vi kan rekrytera personal, säger han men vill inte säga att det definitivt blir en nedläggning.

Godegård hade få elever och personalutmaningar. Varför ville ni öppna den?

– Det var ett vallöfte. Det är skillnad i avstånd. Det är en sak att transportera barn åtta kilometer eller tre mil, säger han.

KD lovade 2018 mindre barngrupper. Under mandatperioden har dock Alliansen byggt större förskolor. Nu anses en optimal enhet ha åtta avdelningar. Det kan verka svårt att få ihop, men KD menar att de nya lokalernas utformning skapar små enheter i en större byggnad.

– Då går det med 18-20 barn, jämfört med våra gamla förskolor som skulle ha 15. Jag tror inte att någon som besöker dem kommer tycka att det är stordrift, säger Forslund.

Också gällande skolorna förespråkar ni stordrift, varför?

– Det handlar om ekonomi, säger han och menar att större enheter krävs för att klara de ekonomiska utmaningarna.

I Borensberg lovar KD nu ett nytt äldreboende.

– I Bråta hagar och integrerat med den nya förskolan så de kan dela på personal inom kök och fastighetsskötsel. Och barnen kan aktivera de gamla genom sång och musik, skratt och skoj, säger Karin Olsson.

Ni lovade ett boende redan 2018. Varför blev det inte av?

– Förra mandatperioden målades det upp ett stort behov av boenden. Men det var inte så akut. Det behövs om tre, fyra år, säger Forslund.

Privat drift är en het äldrefråga. KD är för. Det motiverar med valfrihet för de äldre, att personalen får fler karriärvägar och bättre löneutveckling med fler arbetsgivare.

– Vi tror att olika utförare sporrar och lär av varandra. Men viktigast är inte vem som utför utan kvaliteten. Då är vi för att stänga ett dåligt äldreboende; oavsett om det är kommunalt eller och privat, säger han.

Problemen med Nämndemansgatan tror Erik Forslund beror på att Motala haft få privata verksamheter och är ovana att formulera krav. Nu vill de gå i bräschen för en lösning.

– Annars får vi ta över i kommunal regi. Så är det bara, säger han.

Det har gått 1,5 år. Varför är det ännu inte löst?

– Det är alldeles för lång tid. Det är vi inte nöjda med. Vi skulle varit tuffare. Vi ser allvarligt på att det inte fungerar, men tror att det kan rättas till.

Ni vill ha privata alternativ. Hur ska väljarna veta att ni gör en bättre upphandling nästa gång?

– Man lär sig av sina misstag, säger Karin Olsson.

Erik Forslund vill även rätta oppositionens felaktiga bild om att KD vill privatisera all äldreomsorg. Det ska vara en mix.

– För oss är det kanske 25-30 procent av den totala verksamheten som skulle kunna upphandlas, säger han.

Ni protesterade inte mot att upphandla Strömsborg, men det skulle ha gjort att hälften av boendeplatserna är i privat regi. Hur går det ihop?

– Det ska ses över tid. Sedan skulle ett boende i Borensberg tillkomma också.

Flera partier talar om att skydda Vättern. Men KD vill även värna Boren där Borensberg tar sitt dricksvatten.

Hur ser ni på konstgräs på Borens IP?

– Vi vill bygga ändamålsenligt och ska följa de lagar som finns. Det planeras åtgärder. Men finns det forskning om att det är olämpligt så kanske vi får lägga en halv, eller en miljon till för att använda något annat, säger Forslund.

EU tittar på att förbjuda mikroplaster. Är det lämpligt med en lösning som om något år kanske inte skulle godkännas?

– Det får vi titta på, men utredningen hittills säger att man ska klara kraven som finns, säger han.

KD har även drivit frågan om bad i Stadsparken.

– Vi vill få in folk till centrum och nyttja den vackra parken. Där skulle kunna finnas serverings- och badmöjligheter, säger Karin Olsson.

Det rinner ut dagvatten vid Stadsparken som kan förorena badplatsen. Är det lämpligt?

– Det är en större fråga; vattenkvaliteten i hela Motalaviken. Det kan bli en badplats vid Södra stranden också. Så det behöver tittas på, säger Erik Forslund.

Det kan bli dyrt. Är det värt pengarna?

– Vi talar kanske inte om en fullskalig badplats utan om badmöjligheter. Det badas där i dag. Dagvattnet behöver ordnas framöver, men vi går kanske inte till val på just det. Vi tänker mer på att utveckla parken, säger han.

KD har fler vallöften. De vill digitalisera för att spara och förbättra servicen. De vill återinföra särskilda undervisningsgrupper och förbättra arbetet med ungas psykisk ohälsa. De vill bygga fritidsgård och idrottshall på Ekön samt satsa på belysning både på landsbygd och i tätorter.

– Vi tycker också att man skulle utreda att kameraövervaka resecentrum för att öka tryggheten. Det finns integritetsaspekter, men andra kommuner har rett ut det så det kan nog lösas, säger Forslund.

KD trivs i Alliansen, men Erik Forslund konstaterar att kommunalrådsbytena påverkat deras arbete.

– Jag är inte nöjd med beredningen för social hållbarhet och jämställdhet. Den fick sig en törn i bytena och tappade tempo. Nu har vi bättre ordning, säger han.

Alliansen har även kritiserats för sin kvinnosyn, något han beklagar men lovar att det inte är kopplat till KD.

Ni har inte "varannan damernas" på er lista, varför inte?

– Vi är absolut emot kvotering. Punkt. Vi ger alla möjlighet att komma fram, både män och kvinnor, säger han.

KD vill istället få en spridning även utifrån bostadsort, bakgrund, yrke, etnicitet och ålder. Men inte heller där finns någon varannanprincip.

– Som kvinna måste jag säga att kön inte är det viktigaste utan att man står för och brinner för sina åsikter, säger Karin Olsson.

Men debatten har ändå skapat eftertanke enligt Erik Forslund:

– Vi måste lära oss se mönster och strukturer. Vi gubbar behöver släppa fram kvinnor och underlätta att ha familj och ett uppdrag.

KD fortsätter gärna i Alliansen, men vill då styra i majoritet.

Kan ni samarbeta med fler partier om det behövs?

– Jag tycker att man kan överväga det. Det beror på vilka partier som finns till hands, säger Forslund.

Fler partier i styret kan öka chansen till majoritet, men innebär samtidigt fler viljor att jämka påpekar han. Inga dörrar stängs, men de är olika mycket öppna. V står en bit ifrån, men man har börjat samtala under mandatperioden. MP har man styrt med innan, men Forslund tycker att de glidit isär. SD kan man enas med i sakfrågor, men han är mer avvaktande inför ett gemensamt styre. Och så återstår ett parti:

– I länet har KD samarbete med S i flera kommuner. I Motala ska det nog mycket till.

Kristdemokraterna 2022

Antal mandat i dag: Tre stycken

Antal mandat efter valet: "Vi siktar på fyra, fem stycken"

Viktigaste valfrågan: att ordna ett nytt äldreboende i Borensberg

Viktigaste framtidsprojektet för Motala kommun: det är att få stabilitet i ekonomin

Vad är det första som ni gör om ni vinner valet: "Om vi får 50 procent av rösterna ordnar vi med en stor fest i Stadsparken!"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!