Företagets planer för GMV når nytt skeende

Sernekes planer för Gamla Motala Verkstad går vidare. Ansökan för detaljplaneändring är inskickad – tjänstemännen är positiva.

Bilden är tagen från Sernekes ansökan om planändring till Motala kommun. I Lokverkstan (1) är den största delen av renoveringen redan klar. I restan av området vill de bygga (2) hotell och restaurang, (3) aktivitetscenter, plats för handel, utbildning och kultur, kontor, bostäder, (4) inomhusstråk och (5) bostäder.

Bilden är tagen från Sernekes ansökan om planändring till Motala kommun. I Lokverkstan (1) är den största delen av renoveringen redan klar. I restan av området vill de bygga (2) hotell och restaurang, (3) aktivitetscenter, plats för handel, utbildning och kultur, kontor, bostäder, (4) inomhusstråk och (5) bostäder.

Foto: Serneke

Motala2022-11-14 17:00

Renoveringen av Lokverkstan skulle kunna ses som en försmak av ”nya” Gamla Motala Verkstad. Sernekes planer för resten av området har tagit ett nytt steg närmare ett förvekligande. 

I augusti skickade företaget in en ansökan om ändring av detaljplanen för Motala Verkstad 1 – den del av området som de tidigare köpt av kommunen. 

Plan- och byggenheten har ställt sig positiva till ansökan, och föreslår samhällsbyggnadsnämnden att besluta om positivt planbesked vid nästa sammanträde. Vad nämnden sedan beslutar återstår att se. 

Som vi tidigare berättat har Serneke stora planer för området. Vd för Serneke Invest, Ola Serneke, uppger att investeringarna de tänker för området (exklusive Lokverkstan) beräknas kosta mellan 350-400 miljoner kronor. 

– Vi vill skapa en levande blandstad där ute, säger han. 

Företaget vill bygga hotell och restaurang, de vill renovera Plåtverkstan och skapa plats för handel, event, aktivitetscenter, plats för utbildning och kultur, kontor, inomhusstråk och bostäder. I ansökan om ändrad detaljplan skriver Serneke att de vill göra det på ett sätt som bevarar den industriella stilen, nyttjar läget vid kanalen, och skapa ytor för att öka turism och handel.

– Man bevarar gamla byggnader som är värda att bevaras och river några av de riktigt dåliga husen som det inte finns något bevarandevärde i och bygger nytt. Och så kompletterar man med nya byggnader inemellan och på vissa av de befintliga fastigheterna. 

Hur är skicket på de byggnader ni vill bevara?

– Det är lagom renoveringsbehov, ungefär som Lokverkstan. Man får fixa till en hel del med tak, bjälklag och väggar, men det är inget som skrämmer. Snarare är det en jättemöjlighet att utnyttja, säger han och fortsätter:

– Framförallt lanterninerna, byter man glas så får man fint solljus in i de stora plåtverkstäderna. 

Apropå solljus så vill företaget montera solceller på taket, och undersöker om det är en möjlighet. 

– Nu håller de på att göra en utredning om det gällande var de kan sitta, belastningsmässigt, sen blir det även en fråga för Länsstyrelsen ur ett utseendeperspektiv så att det inte stör. 

Inne i Plåtverkstaden kan det, enligt företagets ansökan, bli aktuellt med ett inomhusstråk, det kan bli lite utomhuskänsla fast inomhus. Mycket tack vare de stora lokalerna och lanterninerna. 

– Man får en känsla av att man går på en grändgata men att det är tak. 

Vad gäller möjligheterna till idrott så talar Ola Serneke om en lokal med högt i tak som skulle passa till bland annat innebandy, badminton, pingis och beachvolleyboll.

– Allt som går att köra i stora hallformat. Sen skulle jag vilja bygga en mindre velodrom men det får vi se. Jag gillar cykling och tror verkligen på inomhuscykling, säger han.

När allt skulle kunna komma i gång hänger i nuläget på kommunen. Till att börja med ska samhällsbyggnadsnämnden fatta beslut om arbetet med en ny detaljplan ska påbörjas eller ej. Tjänstemännen är som bekant positiva, arbetet med detaljplanen föreslås påbörjas kvartal 2 2023 och beräknas kunna avslutas 2025.

– Kommunen beslutar förhoppningsvis om att det ska drivas plan där. Sen får vi vänta på vad de säger.

Om eller när det kommer till bygge och renovering, så tror inte Ola Serneke att den delen kommer att ta så lång tid. 

– Det är inte många år att bygga allt det där. För oss är det ett väldigt lagom projekt, säger han. 

Gamla Motala Verkstad

Motala kommun köpte Gamla Motala Verkstad under 1970-talet varpå delar av området revs. I byggnaderna närmast Svarta Gatan bedrivs utbildningsverksamhet. Kommunens planer på att själv rusta området till en kulturstadsdel gick i stå inför kostnaderna för sanering och renovering.

Serneke presenteras 2019 som en samarbetspartner. Avtalet gäller den bebyggda delen, cirka 31 000 kvadratmeter, Motala Verkstad 1. Kommunen vill även utveckla grönområdet, Motala Verkstad 2.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!