Företaget Kärnfull Next har med Motala på en lista över tänkbara orter där det går att etablera kärnkraft. De har därför träffat Motalas politiker. I torsdags förra veckan hade Motalas toppolitiker ett möte där de diskuterade kärnkraftsfrågan.
Det var ett kort möte där partierna presenterade sina ställningstaganden. De styrande säger ja till att utreda frågan vidare. Oppositionen säger nej. Det fick Henriksson att kalla oppositionens agerande för oansvarigt. En reaktion som i sin tur väckte Elias Georges (S), oppositionsråd:
– Jag tycker att det är dåligt och illa av SD och M och även KD uttalas om att vi inte är ansvarsfulla. Vi är politiska partier och vi har olika ingångar i frågor. Det kallas demokrati och det får man respektera. Sedan behöver man inte köpa det, men det är viktigt att man inte raljerar med ansvarsfrågor på det sättet tycker jag.
Han säger att majoriteten gått till val på att få saker och ting gjorda men att de inte lyckats. Han tar bandyhallen som exempel.
– Men vad tog det ansvaret vägen från samverkan för Motala? Till föreningslivet och till Motalaborna. Det skulle jag vilja höra. Vem tog det ansvaret?, säger oppositionsrådet Elias Georges.
Mark Henriksson medger att han använt ganska stora ord men står fast vid dem. Han tycker att frågan är så pass stor och att den skulle kunna ha betydelse för Motala under en lång tid. Han berättar att nästa steg hade varit att ha ett nytt möte med kärnkraftsföretaget för att få ytterligare mer information.
–Men där kommer vi inte vidare med oppositionen och det tycker jag är lite synd. Jag tycker att Motalaborna skulle förtjäna att ta del mer djupt vad den här informationen betyder, vad projektet skulle kunna innebära.
Han tycker inte att jämförelsen med en bandyhall eller andra kommunala projekt riktigt fungerar. Han menar att nyckeln i frågan just nu är att införskaffa mer information och att det är viktigt för att kunna ta ett välgrundat beslut.
– Det jag menar i ett sådant här stort projekt tycker jag att man skulle behöva hämta in mer information innan man säger nej, att jämföra det med andra kommunala projekt tycker jag är lite svårt, säger han.
Mark Henriksson menar till och med att det skulle kunna bli aktuellt med en kommunal folkomröstning i Motala i frågan, något som inte hör till vanligheterna i Sverige.
– Jag tänker att så stor är digniteten i ett sådant här ärende. Då tycker jag att man ska överväga, om vi skulle komma till en situation där frågan är om en etablering i Motala eller inte är skarp. Då måste man givetvis fånga in människors synpunkt på det.
Även om oppositionen har sagt nej till en kärnkraftsetablering i Motala lever fortfarande frågan då majoriteten nu kommer att överväga om man kan driva den vidare själva.
– Vi ska träffas i veckan och prata igenom det här och vi tänker oss att vi ska prata med Kärnfull Next under veckan. Längre än så har vi inte kommit, säger Mark Henriksson (M), kommunstyrelsens ordförande i Motala.