Ett knappt hundratal S-politiker, fackligt aktiva och sympatisörer avtågade från Stora torget till marschtoner från Vreta kloster ungdomsorkester. Huvudparollerna löd ""Alla folks frihet" och "Sverige kan bättre".
Det senare ändå ett utslag av självkritik av regeringspartiet?
– Vi brukar ju också säga att vi är stolta men inte nöjda. Att vara självkritisk är att visa att vi är relevanta som parti, kommenterade lokala oppositionsrådet Elias Georges.
Rysslands anfallskrig mot Ukraina ekade delvis i regionrådet Kaisa Karros tal under mötesdelen i Folkets hus teatersalong. Fred är en förutsättning för demokratins utbredning, menade hon. Hon konstaterade även att kriget satt fokus på den fossila energiförsörjningens sårbarhet. Därför ska Socialdemokraterna gå i bräschen för en grön omställning, lovade hon.
Däremot berörde inte Karro den brännande Nato-frågan.
I det inrikespolitiska angrep hon det högerkonservativa blocket för att ha sänkta skatter som främsta mål. Hon gick också hårt åt det privata utförandet av välfärdstjänster:
– Vi behöver mer, inte färre resurser. Det är dags att ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden. Den ska finnas för alla och betalas av alla. Den är inte skapad för att ge vinster åt riskkapitalister.
Mot gängkriminaliteten lovade Kaisa Karro krafttag och kopplade frågan till just välfärden:
– Vi ska slå hårt mot brotten och desto hårdare mot brottens orsaker. Vi måste fullskaligt mobilisera samhället. De unga ska ha en bra skola att gå i och samtidigt kunna se sina föräldrar gå till jobbet.
Som regionråd meddelade Karro att 60 miljoner satsas på löneökningar bland sköterskor. Och försäkrade samtidigt att S ser Motala lasarett som en viktig del av den östgötska sjukvården och att här finns verksamhet att utveckla.
På Stora torget avlöstes S av Vänsterpartiet där lokala socialnämndsledamoten Anders Andersson talade. Åhörarna utgjordes dock mest av några partivänner.
I talet såg han vänstern som en röst att lita på i välfärdsdebatten. Till skillnad från bland andra Socialdemokraterna.
– Man ändrade ju sig om marknadshyrorna, exemplifierade Anders Andersson.
I en annan känga utläste han att S, regeringsinnehavet till trots, gärna utmålar sig som ett oppositionsparti på första maj – när det är valår.