"Kadaverhanteringen har inte varit acceptabel"

Myndigheterna har bra rutiner för mjältbrandshanteringen, men LRF oroas över resurserna. Peter Borring tar kadaverhanteringen som ett exempel.

Jordbruksverket anser att man anpassat sig snabbt till det rådande läget med mjältbranden.

Jordbruksverket anser att man anpassat sig snabbt till det rådande läget med mjältbranden.

Foto: Mia Karlsvärd

Motala2016-08-04 17:26

Videon är inte längre tillgänglig

Omberg

Mjältbrandsutbrottet kom mitt under semestertiden när många var lediga på ansvariga myndigheter. Samtidigt har många lantbrukare sina djur ute på bete vilket komplicerat kontrollen på smittoläget och arbetet med vaccinering. Det har skapat en tuff situation.

– Myndigheterna har bra struktur och rutiner. De vet vad som ska göras. Men problemet är resurserna i en sådan här situation, säger LRF:s Peter Borring.

Tror sker utomlands

Han menar att vi i Sverige lever i tron att sådant här sker utomlands, men med dagen kontakter med omvärlden går det inte att tänka så menar han. Ett tydligt exempel för Peter Borring är kadaverhanteringen.

– Jag vill inte säga att Jordbruksverket eller någon annan agerat för sent. I dagsläget har de agerat så adekvat som de kan, säger han men fortsätter senare:

– Kadaverhanteringen har inte varit acceptabel. Det har fått hanteras på gårdsnivå där kadaver fått ligga och ruttna i sommarvärmen. Det finns rutiner, men oron gäller resurserna.

Catrin Molander, stabschef i Jordbruksverkets krisorganisation, förtydligar att kadavret som fått ligga kvar på en gård varit väl förpackat och inte riskerat att smitta andra.

– Det blev en olycklig omständighet att vi inte kunde transportera bort djuret eftersom det var fullt på bränningsanläggningen. Det fanns ingen risk för vidare smitta, men det luktade ju tyvärr, säger hon.

Mobil anläggning

Peter Borring vill inte kritisera enskilda myndigheter och säger att det är lätt att vara efterklok. I sammanhanget hade han dock gärna sett att man fått ut en mobil destruktionsanläggning tidigare.

– Den kom ut ungefär vid det nionde fallet och den kanske borde varit ute vid det tredje, säger han.

I efterhand önskar även Catrin Molander att den mobila anläggningen kommit ut tidigare.

– Men vi har inte haft den här händelseutvecklingen vid tidigare utbrott och hade det varit enstaka mjältbrandsfall så är det bättre att hantera det med ordinarie anläggning, säger hon.

Brutit semestrar

Vad gäller synpunkterna om resursbrist känner hon inte igen beskrivningen.

– Vi har kallat in folk från semestrarna och många jobbar mycket övertid. Men vi har tillgång till alla resurser som vi behöver och det är ingenting som inte görs eller fördröjts. Vi vill bli av med det här så fort som möjligt och därför gör vi allt som behövs. Vi har anpassat oss snabbt efter det rådande läget, säger hon.

Mjältbrandsläget

I dagsläget har man konstaterat elva fall av mjältbrand bland djur.

Det rör sig om nio nötkreatur, en häst och en älg.

Jordbruksverket har upprättat en station i Väderstad och fokus ligger just nu på att få kontroll på smittan och vaccinera djur.

Totalt sett ska omkring 4 000 kor, får och getter vaccineras.

Risken att människor smittas är liten om man inte kommer i kontakt med exempelvis blod från smittade djur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om