På torsdagskvällen kunde ortsbor uppmärksamma hur en del av Östermalmsgatan var helt avstängd. Det var i samband med ett planerat arbete vid en refug.
– Vi valde att lägga jobbet nattetid för att störa så lite som möjligt, säger kommunens projektledare Henrik Elsehamn.
För övrigt tycker han att arbetet längs sträckan flyter på. Avspärrningar i korsningen vid Charlottenborgsvägen har flyttats något och markarbeten, med bland annat stenläggning, fortsätter på den västra sidan.
Elsehamn berättar också att det varit mycket fokus på fiber och belysningskablar i området.
– Det är väldigt mycket befintliga kablar och kanalisationer i den korsningen, så de har haft ett pussel att hitta någonstans att få ner sakerna, säger han.
Har det varit krångligt?
– Ja, det har varit riktigt stökigt. Det har varit dåligt med plats i marken helt enkelt. Det är många kablar som kommer från Charlottenberg och inifrån Duvedal och läggs i Östermalmsgatan, som varit lite av en knutpunkt helt enkelt.
Elsehamn förklarar att man ofta låter gamla, obrukbara kablar ligga kvar i marken.
Han säger också att arbetsytan vid bron är lite trång, samtidigt som både maskiner och personal ska kunna arbeta på ett säkert sätt.
Under vecka 19 ska barriärerna flyttas om ytterligare, i anslutning till Charlottenborgskorsningen, för att komma åt de sista ytorna. Det innebär att avspärrningen får en annan utformning.
Inom kort väntar också en större åtgärd i vägprojektet, som kommer att påverka trafikanterna.
– Den 13 maj påbörjas asfalteringsarbetet av hela körbanan, säger Elsehamn.
Det innebär att vägen mellan Verkstadstorget och bron, samt ytterligare en kort sträcka innan sporthallen, stängs av.
Endast bussar och skolskjutsar kommer att släppas fram.
Tar det en hel vecka att lägga asfalt?
– Man räknar med en vecka och tar det sedan mindre tid är det en bonus.
Arbetet innebär att gatan först ska fräsas för att sedan beläggas med två lager asfalt.
Att man vill undvika trafik i möjligaste mån har sina skäl. Enligt Henrik Elsehamn handlar det om ett omfattande arbete med större inverkan på vägen. Med mycket biltrafik tar det längre tid att jobba och risken finns att gatan skadas. Efter fräsning av underlaget blir vägen mer ömtålig, säger han, vilket påverkar förutsättningarna att bygga upp de nya gatan som kan få körspår och gropar i gruset.
– Är det dåligt under asfalten blir det dåligt på toppen.