– Att en kommun skickar tillbaka pengar till staten som egentligen är avsedda för en grupp med en otroligt liten ekonomi, fattiga människor helt enkelt, det är inte rimligt.
Det säger Maria Persdotter (C), som under förra året satt i socialnämnden och insåg att Motala kommun var på väg att göra just det. I stället yrkade hon på att det statsbidrag som riktar sig till personer i daglig verksamhet skulle betalas ut – och hon fick gehör.
– Pengarna ska gå till de här personerna, självklart.
Nu har socialnämnden, för andra året i rad, beslutat sig för att använda statsbidraget. 1,3 miljoner kronor ska betalas ut som en julbonus i december 2023 och januari 2024. Den ska inte räknas med vid beräkning av ekonomiskt bistånd. Därtill ska ersättningen för deltagandet i daglig verksamhet höjas med 8,5 kronor i timmen under 2024.
– Det är väldigt glädjande, verkligen, säger Maria Persdotter.
Hon berättar att flera kommuner har valt att skicka tillbaka pengarna till staten, för att man inte vet om statsbidraget kommer att komma igen.
– Kommer det inte kan man sedan bli tvungen att sänka timpenningen och det vill kommunerna inte göra. Därför har man inte betalat ut pengarna och sedan har man skickat tillbaka dem till staten när året är slut.
Maria Persdotter anser det dock vara "otroligt problematiskt" att kommuner har valt att göra så.
– Den här gruppen personer som har daglig verksamhet är en grupp med oerhört svag ekonomi.
Hur ser du på risken för att det trots allt kan bli så att man behöver sänka timersättningen, om pengarna inte kommer igen?
– Det är klart, man kan säga att kommunen har tagit på sig en risk för det är inte säkert att de här pengarna fortsätter komma. Samtidigt tycker jag att det är någonting som går att försvara alla dagar i veckan, för det här är en grupp som lever i stor ekonomisk utsatthet. Jag skulle nästan säga att det kan vara den grupp i vårt samhälle som har det allra, allra tuffast ekonomiskt.
Maria Persdotter fortsätter:
– Det är olika hur mycket kommuner betalar ut i timpenning till den här gruppen, men generellt kan man säga att det ser ut så över hela Sverige, att de har det jättetufft ekonomiskt. När nu Motala har bestämt sig för att höja timpenningen, då är jag stolt över att vara Motalabo faktiskt.
Enligt Sara Ankarberg (L), förste vice ordförande i socialnämnden, fattades beslutet enhälligt.