Jorgie belönas med det finaste kulturpriset: "Jäkligt hedrande"

Många Motalabor förknippar Jorgie Flordin med Motala Lokalrevy. Nu kan han också kalla sig kulturstipendiat.

Jorgie Flordin på Motala Lokalrevy är 2024 års kulturstipendiat i Motala kommun. "Det är ju jäkligt hedrande att få det".

Jorgie Flordin på Motala Lokalrevy är 2024 års kulturstipendiat i Motala kommun. "Det är ju jäkligt hedrande att få det".

Foto: David Wickström

Motala2024-04-21 09:00

Han har varit med i samtliga revyer, till och med i en förrevy innan den första revyn.

Vi träffar Jorgie Flordin i Motala Folkets Hus. Det är här revyerna spelas, men det är även hans arbetsplats till vardags som fastighetstekniker.

– Jag håller på med byggfrågor, det som rör fastigheten, hyresgäster och så. Plus att jag kör de flesta eventen inne på teatern.

Han arbetar med att förbereda det som ska hända i Teatersalongen, allt från rockkonsert till barnteater.  

Hans pappa var en av dem som en gång startade Motala Lokalrevy. Revy var alltså pappans grej men ett intresse växte fram hos Jorgie.

undefined
Jorgie Flordin (näst längst till höger) och pappan Jörgen Flordin (till vänster), som gick bort 1996, på en bild från en revy 1984. Jörgen Flordin var en av de som en gång var med och startade Motala Lokalrevy.
undefined
Jorgie Flordin pekar på sig själv i en gruppbild från en gammal lokalrevy.

En sommar spelade han på heltid i en pjäs i Gamla Linköping. Han kände då att det inte passade honom att jobba med teater hela tiden.

– Det är ett fritidsintresse. Den dag jag inte vill gå upp på scen ska jag inte behöva göra det.

Man kan ha en dålig dag på jobbet, men man kan inte ha en dålig dag på scen, menar han.

– Du kan inte gömma dig, du kan ju liksom inte gå undan utan då är det dig själv du saluför varje gång.

Han har varit med om att stora privata saker har hänt under speltidens gång.

– Men ändå så går man upp på scen och gör det. För då blir det en trygghet istället, att slippa vardagen.

Jorgie Flordin berättar om när han fick reda på sin systers bortgång 15 minuter innan han gick ut på scenen. Han valde ändå att spela, menar att man fick distans till sitt eget liv.

Jorgie medger att det har hänt att han har tröttnat på revyn. Men det har bara blivit ett sabbatsår.

– Det berodde på att jag separerade och så hade jag en sexåring och en treåring hemma. Då kände jag att det inte funkade.

Hela revyn blev dock, även av andra skäl, inställd det året.

undefined
Teatersalongen är en minst sagt välbekant miljö för Jorgie Flordin. Inte bara förbereder han olika saker som händer där, han brukar ju också själv stå på scen där. Han vill dock inte ha skådespeleri som heltidsyrke. "Den dag jag inte vill gå upp på scen ska jag inte behöva göra det", säger han.

Det revyn ger honom handlar inte om kicken av att stå på scenen.

– Det kanske det var från början men jag är mer och mer för det här att förverkliga en dröm varje gång. Man bestämmer hur saker och ting ska bli och sen förverkligar man det i grupp. Det är det som jag kan tycka är det roliga.

Jorgie sticker dock inte under stol med att det är jätteskönt att märka att man gör något som folk uppskattar. Och för det har han nu blivit utsedd till 2024 års kulturstipendiat i Motala kommun.

– Det är ju jäkligt hedrande att få det. 

Han berättar att den dag han fick reda på att han skulle få det var den dag då hans pappa, som gick bort 1996, skulle ha fyllt 92 år.

– Därför blev det lite större för jag gick väl lite och funderade på honom.

Angående stipendiet tycker Jorgie att det är lite skönt att efter alla år nu ha kommit in i kulturen.

– Lite finkultur. Jag har sett kulturstipendiet som finkultur i min värld och där har jag aldrig placerat revyn. 

Han menar att den görs av kompisar som gör det för att det är kul. Stipendiet kommer alltså från kommunen som revyn ofta skojar med.

– Och det roligaste är, jag skrev en sketch om just bildningsnämnden i år och det är ju de som har beslutat om det, säger han och menar att då har nämnden förstått att revyn inte vill skända någon.

– Den känslan är jätteskön! Vi har skojat om folk och folk har garvat åt dem men ändå så tycker de att man är värd det. Då har vi inte varit elaka.

Stipendiesumman är 43 728 kronor, en krona per invånare i Motala kommun baserat på SCB:s statistik.

Jorgie har inte riktigt bestämt vad han ska göra för pengarna. En idé är att för en del av dem arrangera en konsert med lokala artister.

Han har även andra tankar om pengarna.

– Jag anser att mina barn är stor del i det här så de kommer nog att få nåt också.

Jorgie Flordin

Bor: I Motala.

Ålder: 58 

Yrke: Fastighetstekniker, i grunden verktygsmakare.

Familj: Tre barn, varav två hemmavarande. Jorgie blev morfar nu i höstas. "Det är jäkligt kul!".

Fritidsintressen: "Teater och event överhuvudtaget. Det är det jag tycker är kul". Utanför sitt ordinarie jobb på Motala Folkets Hus hjälper han Motala Teaterförening med deras föreställningar. Han åker också iväg och bygger mässor och han bygger även tält på biltävlingar. "Jag jobbar med det som är mitt fritidsintresse, så har det blivit". Att träffa barnen är förstås också ett fritidsintresse, han vill umgås så mycket som möjligt med dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!