"Det värsta äventyr någon svensk någonsin har gjort"

På 16 månader har han sprungit, paddlat, cyklat och skidat sig runt Nordeuropa. Vi träffade äventyraren Jonas Böhlmark när han var i Motala för att förbereda sig för nästa del i sitt extrema äventyr. Något han gör för att minska stigmatiseringen kring bipolär sjukdom.

Jonas Böhlmark var förra veckan i Motala för att förbereda sig inför att paddla SUP från Helsingborg till Skottland. Träna på att ta sig upp efter att ha ramlat i det iskalla vattnet var ett av momenten.

Jonas Böhlmark var förra veckan i Motala för att förbereda sig inför att paddla SUP från Helsingborg till Skottland. Träna på att ta sig upp efter att ha ramlat i det iskalla vattnet var ett av momenten.

Foto: Thomas Augustsson

Motala2024-01-24 14:00

Man skulle kunna tycka att det låter mer än tillräckligt extremt att, i mitten av januari, ställa sig på en SUP-bräda för att paddla från Helsingborg till Skottland. Men för 33-årige äventyraren Jonas Böhlmark är det bara nästa etapp på den resa han inledde i norska Lyngen i september 2022. 

– Då sprang jag och min bästa kompis Axel (Bergsten) till Treriksröset. Det är kanske 15 mil så det var inte så långt. Sen paddlade vi 54 mil i Torne älv. Det äventyret tog en månad och vi planerade det på fyra dagar. Men efter det skulle Axel hem och jobba, säger Jonas Böhlmark som berättar att de båda har ett förflutet som elitskidåkare. 

Jonas däremot åkte inte hem utan fortsatte på sin resa. Med en barnvagn inköpt för 300 kronor att frakta sin utrustning i sprang han de 100 milen genom Finland, från Haparanda till Helsingfors. 

– Jag sprang ett maraton varje dag. Sen när jag kom fram köpte jag en billig cykel och tog färjan över till Estland. Sen cyklade jag runt hela Nordeuropa i två månader och upp genom Danmark innan jag var tillbaka i Sverige. Jag har inte haft några sponsorer så jag har haft noll budget under hela resan och sovit ute alla nätter, säger Jonas Böhlmark. 

Tillbaka i Sverige byttes cykeln mot en ny barnvagn för 300 kronor och en ny löptur. Från Malmö och hem till barndomshemmet i Mora där föräldrarna tyckte att, nu kunde det väl ändå räcka. 

– Jag har som sagt inte haft någon budget så det har varit mycket skräpmat under resan. Så magen var ju förstörd. Men efter Mora så har jag kunnat äta lite bättre. Men min mat har varit lite speciell. Jag har räknat ut att jag har druckit tre liter mjölk om dagen i 14 månader. Så det har varit mjölk och chips. Sen har jag blivit inbjuden av jättemycket norrmän och svenskar på middag längs vägen, säger Böhlmark. 

Han fortsätter: 

– Man träffar faktiskt förvånansvärt många fantastiska människor längs vägen. 

Som ni säkert förstått lyssnade han inte på föräldrarnas uppmaning att avsluta sitt äventyr. Istället knäppte han på sig skidorna och satte av mot Nordkap. Men våren kom tidigt och när han kom till Kiruna fick han återigen dra på sig löparskorna. 

– Då sprang jag till Narvik och därifrån har jag paddlat i sju månader längs hela norska kusten ner till Helsingborg. På en uppblåsbar SUP. Det har varit en utmaning men en fantastisk resa, säger han och blir tyst för en sekund. 

Fortsätter sen: 

– Det har ju varit hårt och jag tror att det är det som är charmen med det. När man känner att det är något som är extremt hårt går man igång på det och motiveras av det. Jag älskar själva äventyret och jag tror att vi har uppnått det värsta äventyr någon svensk någonsin har gjort. 

När vi träffas i Motala, där han prövar ut en ny Kona-bräda för färden till Skottland, har han unnat sig några veckors vila för att fira jul med nära och kära. Men nu ska han fortsätta sitt äventyr och inleda färden från Helsingborg till Skottland. 
 

Det är berättigat att undra vad det är som driver en människa som de senaste 15 månaderna har ägnat 3000 timmar åt att ta sig runt hela norra Europa. Sovit ute i ur och skur och druckit mjölk för en livstid. Svaret är inte att det är för att slå rekord. Utan att visa andra, som precis som Jonas, har bipolär sjukdom, att det är möjligt att göra det. 

–Det finns ju ett stigma runt bipolär sjukdom. Det jag tror att vi kan informera om, som jag tror är samhällsnyttigt, är att det inte är skämmigt att äta medicin. Jag äter medicin men medicin är långt ifrån allt. Jag skulle bli sjuk om jag inte var fysiskt aktiv eller om jag drack. Jag kan visa är att jag har en allvarlig sjukdom men att den går att hålla i schack om man får rätt förutsättningar.

Jonas berättar att han ägnat två år åt att skriva en bok om sina egna erfarenheter, om hur det är att leva med bipolär sjukdom som han hoppas ska komma ut på marknaden inom kort. Han hoppas också att hans äventyr ska kunna få fler människor att förstå vikten av att finnas där för varandra. 

– Mår du dåligt ska du söka vård så att du får hjälp och det får du i Sverige. Men det räcker inte med en liten vit tablett från samhället. Det man behöver är någon som hör av sig. Någon som tar med en ut på någon aktivitet. Det är minst lika viktigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!