På söndagen fortsatte Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sin valturné med ett besök i stadsparken i Motala, där ett hundratal människor hade samlats för att lyssna till partiledaren.
I samband med besöket ställde vi frågan om hans inställning till Försvarsmaktens tillståndsansökan att utöka antalet skjutningar i Vättern från 1000 skott till 69 000 skott per år. Ett ärende som i dagsläget ligger hos regeringen att fatta beslut om.
Var står Sverigedemokraterna i den frågan?
– Det är en väldigt detaljerad fråga, och som du säger så ligger den på regeringens bord och det är regeringen som ska hantera den. Vår principiella utgångspunkt är att försvaret ska ha de möjligheter som de anses behöva för att försvara landet. Om det sedan handlar om 1000 skott eller 69 000 skott det kan inte jag avgöra utan det får utredningar visa, säger Jimmie Åkesson.
Redan nu har miljöfarliga PFAS-ämnen uppmätts i marken kring Vättern, som i dagsläget förser drygt 300 000 människor med dricksvatten – är inte det problematiskt om försvaret får utöka sin verksamhet då?
– Jag är ingen expert på det här, men det är klart att om man förstör drickvattnet för 300 000 människor så är det väldigt dåligt. Man får balansera de olika intressena.
Tror du Natomedlemskapet kommer att öka försvarets verksamhet i Vättern?
– Det avgör Försvarsmakten, men det rimliga är väl att man ökar den där man har verksamhet i dag. Det är väl det snabbaste sättet att öka verksamheten på.
Är det något Sverigedemokraterna anser att man bör göra?
– Omvärldsläget är ju vad det är. Det är klart att det alltid finns olika intressen, men just nu är medborgarnas trygghet och säkerhet det som måste gå först.
Vad kommer först för Sverigedemokraterna: miljön eller försvaret?
– Det beror på vad det handlar om. Det finns andra exempel med stora vindkraftparker till havs som försvaret har motsatt sig och där har vi lyssnat på försvaret, därför att man bedömer att man inte kan öva på de sätt som man behöver. Samma princip gäller ju här, men om det samtidigt förstör dricksvattnet för en massa människor måste man väga det mot försvarsintresset – kan försvaret göra det på ett annat sätt någon annanstans. Jag vet inte, säger Jimmie Åkesson.