Det är för andra året dags för temaveckan "Motala för jämställdhet". Initiativet till veckan togs av Motala kommuns integrationssamordnare Lara Kheiroujan som arbetar på integrationsenheten Bryggan.
– När vi jobbar med integration är det väldigt viktigt att lyfta att jämställdhet är en viktig del av demokratin i Sverige. Så för oss var det självklart att göra någonting för att uppmärksamma jämställdheten.
Kheiroujan förklarar tankarna bakom veckans program:
– Förra året så handlade det om att våldet är en väldigt stor del av att vi har ett ojämställt samhälle. Har vi ett jämställt samhälle så finns det inget våld. Även i år så har det blivit så att vi har föreläsare som pratar väldigt mycket om att våldet är en del av det ojämställda samhället. Om vi ska få till jämställdhet så måste vi ha kunskap om våldet. Samtidigt så ville vi inte bara ha information om våld, utan vi ville att politiker ska engagera sig och berätta hur man tänker rent politiskt när det gäller jämställdhet. Då kom idén om debatten upp, säger hon.
Debatten med lokala politiker inleder veckan den 4 mars på biblioteket. Medverkande politiker är bland andra Elias Georges (S) och Annelie Almerus (M). Moderator är Tina Olby från "Nätverket för Motala för jämställdhet", ett samverkansprojekt med representanter från kommunen, organisationer och föreningar. Innan debatten inviger Olby veckan och presenterar programmet.
Några övriga programpunkter:Den 5 mars besöks biblioteket av Vladimir F Ahmed, grundare av organisationen "Vi är Sverige", med föreläsningen "På vilket sätt kan vi alla inkluderas i det svenska samhället?". Dagen därpå är biblioteket platsen för föreläsningen "Bränd frihet" med Maria Rashidi, kvinnorättsaktivist och ordförande i föreningen "Kvinnors rätt". Maria Rashidi har själv utsatts för hedersrelaterat våld genom en syraattack mot ansiktet och i föreläsningen deltar även frilansjournalisten Elisabet Omsén som skrivit Maria Rashidis biografi.
Under veckan infaller den internationella kvinnodagen. På biblioteket är det då ett arrangemang som bland annat innehåller ett föredrag av Renée Frangeur om kvinnors kamp för rösträtt 1902-1921.
Veckan,som även uppmärksammas på Carlsunds Utbildningscentrum och Platengymnasiet, avslutas på biblioteket på lördagen med sagostunden "Bland drakar och dragqueens" för barn från 3 år.