Att läsa har alltid varit en naturlig del i Ulla-Britts liv. Dock har ett dåligt öga och försämrad syn på det andra satt käppar i hjulet för att kunna läsa text.
– När jag fick information för flera år sedan att man kunde få tidningen uppläst för sig så gick jag hem direkt och fixade det, säger Ulla-Britt.
Hem kom då en grå liten apparat som varje morgon kunde läsa upp dagens tidning.
– Jag är så nyfiken av mig och vill gärna vet vad som händer i Motala. Än är jag fortfarande en del av samhället och vill veta vad som händer i stan trots att jag inte kan gå ut, säger hon.
I dag är maskinen, taltidningsläsaren, uppdaterad och kan även ta emot talböcker.
– Genom att bara ringa till biblioteket så kan de lägga in de böcker jag önskar så kan jag läsa dem. Jag kan även lyssna på dansmusik som jag tycker så mycket om, säger Ulla-Britt.
Tjänsten "Talboken kommer" lanserades under våren 2017 i Motala och innebär att biblioteket kan skicka digitala talböcker till de som har en taltidningsläsare och inte har så stor IT-vana.
– I stället för att gå och låna fysiska skivor så kan få talboken överförd digitalt. Många av våra yngre läsare tar del av talböckerna via en app i telefonen, säger Inger Hollström Flis, bibliotekarie.
Till skillnad från ljudböcker som ofta kommersiellt gångbara böcker så är talböcker både nya och gamla, allt från facklitteratur till romaner, som finns tillgängliga för dem som har svårt att läsa tryckt text.
– Den som vill läsa en bok ska ha möjlighet att göra det även om man exempelvis har dyslexi eller en synskada, säger Inger Hollström Flis.
I Motala kommun finns cirka 35 taltidningsprenumeranter och nio låntagare av "talboken kommer". Ulla-Britt vill att fler ska få reda på att man kan få hjälp.
– Jag tror att fler skulle ha nytta av det, både om man inte kan se eller om det är svårt att hålla i en bok. Man ska inte vara så rädd för att få hjälp. Desto mer hjälp man kan få desto bättre kan man klara sig själv när man blir gammal, säger hon.
Den 22 september kommer man uppmärksamma nationella hjälpmedelsdagen i förskott på Motala bibliotek och på Möjligheternas bostad då den egentligen infaller den 23 september.
– Vi kommer bland annat visa upp möjligheterna med talböcker. Det finns även en taltidningspelare om man vill testa på hur den fungerar, säger Inger.