”Jag trodde jag hade med mig hela sjöbotten upp”

Långa revor och klibbigt grön gegga. Hans Andersson har definitivt inget gott att säga om vattenpesten som ställer till stora problem.

Hans Andersson håller upp nätet som han fiskar med i Boren, ett nät fullt med vattenpest.

Hans Andersson håller upp nätet som han fiskar med i Boren, ett nät fullt med vattenpest.

Foto: Lillian Andersson

Motala2021-08-20 12:08

Hans Andersson sitter hemma på gårdsplanen i Ervasteby och försöker rensa ur sina nät.

– Fisken tar man ju bort på en halvtimme, men detta, säger han och håller upp nätet som är fullt med grön sörja och långa revor av vattenpest. 

– Jag trodde jag hade med mig hela sjöbotten upp.

Vad som gjort att vattenpesten fått sådant grepp i Boren vet han inte men klart är att hela sjön är påverkad. När näten ska upp blir det tungt och de drar med sig mycket in mot stranden.

– Det har varit så pass att vi varit nere med maskiner för att frakta bort det. Till och med så det varit svårt att komma ut med båtar i sjön, säger Hans Andersson.

– Boren har så fint vatten, klart och fint. Men de sista åren har vattenpesten gjort det mer och mer grumligt. Hela sjön och kanalen också. När vi gick ut i våras så luktade det kloak om sjön, av allt från i fjol som låg och ruttnade, och det fastnade överallt. 

Att rengöra näten är drygt. Han börjar med att plocka de långa revorna och sedan går han över näten en gång till för att rensa bort resten så gått det går.

– Min fru sa att vi får bränna näten, men det kostar med nät och man vill ju inte gärna bränna.

Enligt Hans Andersson syns inte vattenpesten från land, om inte vinden ligger på och driver in den. Men bara några meter ut upptäcks lätt det första och sen blir det värre. 

– Det är ju förruttnelse och jag tänker att Boren är ju en dricksvattentäkt. Man undrar ju hur det här påverkar vattnet, vad som händer? säger han och drar fler långa revor från nätet.

Han har varit fritidsfiskare i nära 50 år. Sedan han blev pensionär fiskar han och hustrun nästan dagligen och han är också tillsyningsman i Borens fiskevårdsförening.

– Nästa styrelsemöte är vattenpesten en punkt på dagordningen. Vi vet ju så lite om den, men något måste göras. Vad vi märker är att det är färre som fiskar, vi säljer inte så många fiskekort heller och det är ju inte konstigt. De får ju bara grön sörja på sina drag.

Att det är mycket växtlighet i sjön är på ett sätt bra då fiskyngel då kan gömma sig bättre och fisken hinner växa till ordentligt. Men vattenpest är inte bra, menar Hans Andersson, det ger bara problem och förökar sig hela tiden.

– Kanske är det inte mycket vi från fiskevårdsföreningen kan göra, det måste nog komma längre upp ifrån, men det måste göras något åt det här. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!