Motalakvinnan var gravid och paret ringde sjukvårdsrådgivningen 1177 när hon fick en blödning tidigt i graviditeten. Hon kom också att föda sitt barn prematurt, i vecka 23. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som granskat rådgivningen pekar dock på flera brister i de insatser som 1177 gjorde för kvinnan. Det handlar bland annat om att sjuksköterskan enbart pratat med kvinnans man och inte med henne själv och inte tog reda på tillräcklig information om kvinnans allmäntillstånd. Dessutom följdes inte flera av de rutiner som 1177 har för dokumentation och samtalsstruktur. Sjuksköterskan har därför, enligt IVO, inte gett patienten en sakkunnig och omsorgsfull vård.
Men även region Östergötland får kritik och IVO pekar på patientsäkerhetsrisker. Sjuksköterskan var timanställd hos sjukvårdsrådgivningen och hade fått en introduktion, men inte fått det utökade kvalitetskoncept som regionen senare infört. Det handlade om återkommande samtalsanalyser, dokumentationsgranskning och samtal med handledare. Regionen har förklarat den uteblivna vidareutbildningen med att det rådde resursbrist. IVO skriver dock att vårdgivaren är skyldig att se till att personalen har adekvat fortlöpande utbildning.
Malou Lindberg, verksamhetschef för 1177, förklarar att vården redan gjort förändringar i linje med den kritik man nu fått.
– Nu har alla fått vår kontinuerliga kvalitetsutbildning. Sedan januari 2017 ingår även timanställda i det paketet, säger hon.