Att utreda ärenden där en patient fått ett dödsbesked av en läkare, som sedan inte visar sig stämma är ovanligt, enligt handläggare Madeleine Polsten. Själv har hon hanterat två sådana fall på sju år.
Däremot upplever hon att det verkar vara vanligt med bristande kommunikation mellan vårdgivare och patient.
– Man kan ana det i ärendet. Sedan är det inte något vi kan gå in och bedöma och göra en värdering kring vad den ene eller andra har sagt. Vi ser ju inte mötet och det är inte lätt att utifrån en journal värdera det. Det blir ord mot ord, säger Madeleine Polsten.
Som handläggare upplever hon just det, att det i journalerna saknas vilken information som kommunicerades vid själva mötet med vårdgivaren.
– Det är något som vi påtalar att vi saknar, vilken information som gavs. Det kan vi se brister i absolut.
Vad hade ni önskat istället?
– En tydlighet i vad som har sagts. Det är ofta att den enskilde patienten ställs inför ett beslut. Vilken information har patienten då fått för att kunna ta ett beslut? Det är jätteviktigt och det kan vara utifrån en allvarlig diagnos, hur ska jag gå vidare med behandling? En del av behandlingarna är avhängda på att patienten är delaktig och då vill vi se att patienten har fått vara det.
Hon håller med Per-Anders Heedman, överläkare och medicinskt ledningsansvarig på Enheten för samordnad cancerutredning på US, att ödmjukhet är en viktig egenskap i mötet med en patient.
Madeleine Polsten tror att det finns ett stort mörkertal där kommunikationen brister mellan patienter och läkare.
Anmälaren i det aktuella fallet uppger att handhavandet av ärendet misskötts grovt av vården. Upplever du att det är viktigt för patienter att IVO utreder vad som hänt?
– Ja absolut. Det känns som att de verkligen är måna om utredningen, hur det går. Framför allt att kunna göra en förändring, att se att vården kan förbättras och att ingen annan ska hamna i samma situation som dem. En del skriver det i sin anmälan och att det är ifrån ett större perspektiv känns meningsfullt. Men det kan också vara så att anmälaren vill ha en upprättelse för egen del, säger Madeleine Polsten.
Kirurgiska kliniken i Linköping ska senast den åttonde september ha lämnat in sitt yttrande i ärendet, enligt IVO.