Det är invandrare från framförallt Eritrea och Syrien som till stor del har gjort att besökstalen under högmässogudstjänster har gått upp 34 procent, 3363 besök, från drygt 10 000 besökare till cirka 13000 besökare. Elias Abdulnour från Syrien kom hit för två och ett halvt år sedan och är en av många som flytt kriget i hemlandet för att ta sig till andra ställen i världen. Han går i kyrkan tillsammans med sin familj varje söndag. Han bekräftar bilden av att invandrare driver upp besökstalen.
– Nästan varje gång som jag är här är det en ny familj här, säger Elias Abdulnour.
Elias och hans familj kommer från storstaden Aleppo, vars namn blivit bekant för många svenskar genom nyhetsrapporteringen. I det nya landet har kyrkan betytt mycket för honom i integrationsprocessen. En medlem i Motala församling hjälpte Elias genom ideell tid till att lära sig svenska. Elias själv menar att han inte skulle ha kunnat prata så bra svenska som han gör idag, om det inte vore för svenska kyrkan.
– De välkomnade oss över våra förväntningar, säger Elias.
Församlingens kyrkoherde Mikael Billemar trycker också på kyrkans betydelse för integration. Han tycker inte det är konstigt att invandrare, som kanske oftare har en starkare tro än många i det starkt sekulariserade Sverige, söker sig till kyrkan när man kommer till ett nytt land. Här finner man en gemenskap med svenskar i den kristna tron.
– I kyrkan har de en anknytningspunkt. Det uppstår en förtroendefull relation mellan svenskar och nysvenskar, menar Mikael Billemar.
Mikael Billemar menar att ungefär femtio procent av ökningen kan förklaras med invandrargrupper och att femtio procent kan förklaras av att man involverar folk i att delta i att hjälpa till med gudstjänsten. Elias Abdulnour har varit gudstjänstvärd och läst gudstjänsttexter. I kyrkan har man i en process slussat in nya besökare från invandrargrupper.
– Vi började med att de kunde läsa på arabiska. Nästa steg blev på svenska, säger Mikael.
Som präst är han naturligtvis glad över att fler har sökt sig till kyrkan.
– Det är absolut jättepositivt för oss, säger han.
Religionen har idag i stort helt olika platser i samhället i Motala jämfört med Elias hemstad. Det är många fler besökare på gudstjänster där.
– I Mellanöstern är kyrkan full på söndagar, säger han.
Även om Elias känner en del syrier som blev förvånade över att det långt ifrån fanns lika många troende kristna i Sverige som i hans hemtrakter, var det inget som överraskade honom.
– Jag förberedde mig på att det inte var lika många troende, säger han med ett leende.
Mikael Billemar ser en stor skillnad mellan de olika samhällena.
– I vårt land ser vi sekulariseringen som självklar, men för dem är religionen helt självklar, säger Mikael.
Den kristna tron betyder mycket för Elias och han har stärkts i sin tro efter kriget i hemlandet. Man finner kanske en liten tröst.
– Det lättar efter det som jag har upplevt. Det hjälper mig psykologiskt, menar Elias.
Elias verkar nu ha funnit sig tillrätta med livet i Sverige. Han var ögonläkare i hemlandet Syrien och studerar just nu för att kunna få utöva sin profession även här. Det innebär både läkarstudier och att ständigt förbättra sin svenska.