Beskedet om GMV: "Området får inte stå och förfalla"

Kommunen ställer bara krav om Lokverkstan, men man litar på att Serneke ska utveckla även övriga GMV-byggnader. Annars kan det bli tillsynsärenden.

Hanna Hammarlund förklarar vad som gäller för Plåtverkstan om det blir en Sernekeaffär.

Hanna Hammarlund förklarar vad som gäller för Plåtverkstan om det blir en Sernekeaffär.

Foto: Henrik Gedda, Anders Törnström

Motala2021-10-07 21:00

I förslaget till genomförandeavtal som fullmäktige ska besluta om den 11 oktober framgår att Serneke vid en affär kommer att krävas på 15 miljoner kronor i vite om man inte inom två år rustar Lokverkstan så att den kan användas som evenemangslokal. Någon sådan skrivning finns inte gällande någon av de andra byggnaderna eller ytorna. Där talar Serneke om att bygga bostäder, ytor för olika verksamheter och hotell.

– Vi skrev in vitet om Lokverkstan för att vi vill se att de gör något med området inom två år. Lokverkstan är deras första etapp och den är det som är viktigt för oss att man får igång. Där har kommunen själv haft evenemangsverksamhet och det vill man se igen, säger Hanna Hammarlund, verksamhetschef för strategisk samhällsplanering.

Kan Serneke välja att inte göra något alls med Plåtverkstan och övriga ytor?

– Ja, vi ställer inga särskilda krav där. Men området får inte stå och förfalla. Då kan kommunen och länsstyrelsens agera. Då blir det ett tillsynsärende enligt plan- och bygglagen. Men vi har förtroende med Serneke och ska utveckla området i samverkan, säger hon.

Skulle det vara möjligt för dem att riva Plåtverkstan?

– Deras plan är att utveckla området. Idag finns det rivningsförbud i gällande detaljplan vilket innebär att om de skulle vilja riva något så krävs det en planändring och tillstånd av både kommunen och länsstyrelsen. Här finns höga kulturvärden att bevara, säger Hanna Hammarlund.

Karta: Plåtverkstan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!