"I sånt läge klarar vi oss inte utan Jerusalemsbadet"

I varma coronatider är trycket på Motalas badplatser stort. Men vid Jerusalemsbadet har kanadagäss varit ett stort problem. Nu har kommunen börjat skjuta fåglar.

Jerusalemsbadet behövs. Därför har kommunen nu inlett jakt på kanadagäss förklarar Fredrik Feldt och Thomas Martinsson.

Jerusalemsbadet behövs. Därför har kommunen nu inlett jakt på kanadagäss förklarar Fredrik Feldt och Thomas Martinsson.

Foto: Sofia Axelsson

Motala2020-08-14 06:00

I början av sommaren fick kommunen avråda från bad vid Jerusalemsbadet efter att avföring från kanadagäss förorenat vattnet. När nya provet tagits kunde avrådan återkallas, men under hela sommaren har stora mängder kanadagäss varit ett återkommande problem vid badet. Även vid Strandbadet i Borensberg finns problem med kanadagäss. 

Kommunen har också fått återkommande klagomål, bland annat ett mejl där besökaren uppskattat att det varit upp emot 300 gäss vid Jerusalemsbadet.

– Det är ett problem att vi människor och gässen gillar samma sak; vatten och välklippta gräsmattor, säger Fredrik Feldt, teknisk chef på Motala kommun.

I coronatider när folk valt att tillbringa semestern på hemmaplan har det varma dagar varit väldigt högt tryck på kommunens badplatser. Varamon har haft tusentals besökare och återkommande rapporter har kommit om stor trängsel och att rekommendationerna om avstånd inte följs.

– I ett sådan läge klarar vi oss inte utan Jerusalemsbadet. Vi behöver alla våra bad, säger biträdande kommundirektör Jimmy Szigeti.

Den senaste mätningen av vattenkvaliteten i Jerusalemsbadet visar på tjänligt med anmärkning. Det innebar ingen avrådan från att bada, men att nya prover behövde tas. Enligt dessa var dock vattnet tjänligt.

När Fredrik Feldt tidigare under sommaren intervjuades om kanadagässen talade han om att man sökte efter lösningar för att få bort fåglarna. Sedan dess har jaktsäsongen för fåglarna inletts och därför har kommunen vid tre tillfällen varit vid Jerusalemsbadet och skjutit fåglar i syfte att skrämma bort dem.

– Vi har skjutit totalt tre fåglar. Det handlar inte om att försöka utrota dem, men vi märker att de försvinner från platsen när det händer något. Men det är bara en kortvarig effekt. De kommer tillbaka, säger Fredrik Feldt.

Man har dock varit tvungen att skjuta fåglarna. Att bara skrämma dem med skott har inte haft önskad effekt.

Samtidigt tittar kommunen på mer långsiktiga lösningar på problemen. Man följer insatser som andra kommuner gjort exempelvis med staket eller bojar och linor i vattnet.

– Det är inga riktigt bra metoder. Linor i vattnet blir ju en säkerhetsfråga, säger anläggningschef Thomas Martinsson.

Staket ser han också problem med eftersom även låga sådana skulle påverka besökarnas tillgång till stranden. Frågan ska diskuteras vidare inför nästa års badsäsong.

Karta: Strandbadet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!